Zeleninový dortík

Petit flan de légumes

Zeleninový dortík lze připravit téměř z každého druhu zeleniny. Takovýto dortík je při pečlivé přípravě sametově jemný s hedvábnou strukturou na jazyku. Můžete ho podávat jako přílohu k masům, která budete připravovat, anebo je můžete použít jako elegantní předkrm. Když na přípravu použijete hezkou formičku, nebude to určitě na škodu.

Jako základ pro přípravu dortíku můžete užít téměř jakékoliv zeleninové pyré. Důležité je pyré správně vysušit, aby nebylo vlhké – viz dále v receptu.

Dortík lze doprovodit holandskou omáčkou a jejími deriváty, tomatovou omáčkou, bílou omáčkou anebo beurre blanc.

Na obrázku vidíte dortík ze zeleného chřestu s beurre blanc.

Pyré doprovodíte vínem dle charakteru omáčky – pro omáčky máslové a bílé párujte například se Sauvignon blanc, Pinot blanc/gris nebo Chardonnay, pro tomatovou omáčku užijte svěží Beaujolais, Barbera nebo Dolcetto.


8 dortíků

  • 400 g zeleninového pyré dle preferencí
    • špenátové
    • z celerové bulvy
    • chřestové
    • brokolicové, květákové
    • z růžičkové kapusty
    • karotkové
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 100 ml smetany (30 % tuku a více)
  • sůl, čerstvě mletý černý/bílý pepř
  • čerstvě strouhaný muškátový oříšek
  • máslo

Připravte si pyré dle vaší volby.

  • Velkolistý špenát
    • Pokud používáte velkolistý špenát, zblanšírujte ho ve vroucí osolené vodě, pak osvěžte v ledové vodě. Listy osušte a rozmixujte dohladka.
  • Baby špenát
    • Pokud používáte baby špenát, listy stačí jen spařit na másle. Větší hrnec postavte na střední oheň. Dejte do něj lžíci oleje a másla.
    • Jakmile máslo přestane pěnit, přidejte do hrnce špetku soli a vhoďte do hrnce špenát. Začněte míchat vařečkou, dokud špenát nezavadne.
    • Jakmile špenát zavadne, vysypte ho z hrnce na papírovou utěrku a nechejte utěrku vpít přebytečnou šťávu, kterou špenát „pustí“. Pak rozmixujte dohladka.
  • Chřest
    • Chřest oškrábejte dle návodu. Pak zblanšírujte ve vroucí osolené vodě, jakmile je měkký, osvěžte v ledové vodě. Rozmixujte dohladka.
  • Brokolice a květák
    • Brokolici či květák rozebrete na růžice. Nožíkem ze stopek růžic oloupejte povrchovou „kůži“, zelenina se mnohem rychleji uvaří a zachová si více chuti a lepší barvu. Navíc tak zeleninu zbavíte vláken, která do jídla nechcete.
    • Stonek brokolice/květáku, který vám zbyl, nevyhazujte! Chutná perfektně a je škoda ho vyhodit! Nožíkem ze stonku okrájejte tuhou a vláknitou kůži. Stonek pak nakrájejte na kusy a přidejte k růžicím.
    • Vše zblanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak osvěžte v ledové vodě. Sceďte a rozmixujte dohladka.
  • Růžičková kapusta
    • Růžičky kapusty začistěte – odstraňte jakékoliv žluté zavadlé lístky a v růžičce kapusty dole nakrojte špičkou nože křížek. Tím se urychlí doba vaření kapusty, kapusta nezešedne a nezhořkne (což se stává při dlouhém varu).
    • Kapustu zblanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak osvěžte v ledové vodě. Sceďte a rozmixujte dohladka.
  • Karotka
    • Karotku oloupejte, nakrájejte na kousky, dejte do pánve a uvařte na másle doměkka dle návodu na dušenou mrkev. Pak odstavte.
    • Pokud se tekutina v pánvi nestihla odpařit, mrkev z pánve vyjměte děrovanou lžící a zbytek tekutiny v pánvi na prudkém ohni zredukujte na objem jedné lžíce. Dejte stranou a rozmixujte dohladka.
  • Bulvový celer
    • Celerovou bulvu oloupejte nožíkem, nakrájejte na kostky a dejte do pánve. Přidejte střik citronové šťávy, lžíci másla, sůl, pepř, špetku cukru a vodu, aby tak tak zakryla všechny kostky.
    • Přikryjte kruhem pečícího papíru, přiveďte k varu a pomalu uvařte do změknutí podobně jako mrkev.
    • Pokud se tekutina v pánvi nestihla odpařit, celer z pánve vyjměte děrovanou lžící a zbytek tekutiny v pánvi na prudkém ohni zredukujte na objem jedné lžíce. Dejte stranou a rozmixujte dohladka.

Troubu předehřejte na 180°C.

Rozmixované pyré dejte do širokého hrnce nebo pánve a na prudším ohni za stálého míchání z pyré odpařte přebytečnou tekutinu. Že se tekutina všechna odpařila, poznáte tak, že pyré začne na dně hrnce tvořit tenký film.

Vysušené pyré dejte do mísy a nechejte vychladnout. Pak pyré dejte do mixéru, přidejte smetanu, vejce, žloutek, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem (decentně!) a rozmixujte dohladka. Ještě jednou zkontrolujte dochucení, směs sceďte přes jemné síto a nalijte do máslem vymazaných formiček.

Formičky postavte do vyššího pekáčku, pekáč dejte do spodní etáže trouby a nalijte do něj vroucí vodu do 2/3 výšky formiček. Takto dortíky ve vodní lázni (bain-marie) pomalu pečte cca 10 – 20 minut. Občas vodu zkontrolujte, nesmí vřít, jinak budou mít dortíky granulární strukturu. Pokud by se voda blížila k bodu varu, ztlumte teplotu v troubě.

Dortíky jsou hotové, když do středu píchnete nožíkem a na noži po vytažení nebude ulpívat syrová zeleninová směs. Formičky vytáhněte z vodní lázně a nechejte min. 5 minut odpočívat.

Pak okraje dortíku od formičky uvolněte nožíkem a opatrně vyklopte na talíř. Přelijte omáčkou a podávejte.

Dortíky je možné připravit předem a podávat později. Upečené dortíky nechejte vychladnout. Přikryjte potravinovou folií a dejte do lednice. Pak jen formičky s dortíky nechejte prohřát 5 – 8 minut ve vodní lázni a vyklopte na talíř.

Pokud dortík podáváte jako předkrm, doplňte ho opečeným toastovým chlebem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *