Carottes étuvées au beurre aux fines herbes
Zapomeňte na otřesnou dušenou mrkev ze školní jídelny, tato mrkev je úplně jiný level a jiná dimenze chutí. Pomaličku se dusí ve vodě, která se odpaří, pak se chvíli lehounce smaží na másle a v sirupu, který ze sebe během dušení vypustily. Jsou jemné, slaďoučké a krásně voní máslem. Skvěle doprovodí drůbež nebo telecí. Kombinujte je s jinou barevnou zeleninou - např. s hráškem nebo zelenými fazolkami. Váš talíř bude krásně hrát barvami. Mrkev jarní a letní můžete použít celou nebo podélně rozříznout či nakrájet na kousky. Zimní mrkev s tvrdým středem musí být rozříznuta podélně napůl a dřevnatý střed odříznut pryč.
4 - 6 porcí
- 1 kg mrkve, odkrojit konce, oškrábat, popř. nakrájet na kusy
- 1 lžíce cukru krupice
- máslo
- voda
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- hladkolistá petržel nebo kerblík + hladkolistá petržel + estragon + pažitka
- nasekat najemno
Mrkev dejte do velké pánve do jedné vrstvy. Zalijte vodou, aby hladina sahala do poloviny výšky mrkve, přidejte cukr a 2 lžíce másla, jemně osolte, opepřete a přiveďte k varu.
V momentě, kdy začne voda vřít, ztlumte oheň, přikryjte kruhem pečícího papíru a na mírném ohni duste 20 - 30 minut, až bude mrkev měkká (ne rozvařená).
Pokud se tekutina v pánvi nestihla odpařit, mrkev z pánve vyjměte děrovanou lžící a zbytek tekutiny v pánvi na prudkém ohni zredukujte na objem jedné lžíce.
Pak přidejte zpět mrkev a zahřívejte, až se mrkev začne smažit na másle a sirupu (=glazura), který se vám vytvořil v pánvi během dušení. Znovu zkontrolujte dochucení.
Odstavte. Pokud budete mrkev podávat později, přikryjte kruhem pečícího papíru a nechejte vychladnout. Pak jen vraťte na oheň a ohřejte.
Přimíchejte lžíci másla, sekanou petržel a podávejte.