Dušená mrkev na másle s bylinkami

Carottes étuvées au beurre aux fines herbes

Zapomeňte na otřesnou dušenou mrkev ze školní jídelny, tato mrkev je úplně jiný level a jiná dimenze chutí. Pomaličku se dusí  ve vodě, která se odpaří, pak se chvíli lehounce smaží na másle a v sirupu, který ze sebe během dušení vypustily. Jsou jemné, slaďoučké a krásně voní máslem. Skvěle doprovodí drůbež nebo telecí. Kombinujte je s jinou barevnou zeleninou – např. s hráškem nebo zelenými fazolkami. Váš talíř bude krásně hrát barvami. Mrkev jarní a letní můžete použít celou nebo podélně rozříznout či nakrájet na kousky. Zimní mrkev s tvrdým středem musí být rozříznuta podélně napůl a dřevnatý střed odříznut pryč.


4 – 6 porcí

  • 1 kg mrkve, odkrojit konce, oškrábat, popř. nakrájet na kusy
  • 1 lžíce cukru krupice
  • máslo
  • voda
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • hladkolistá petržel nebo kerblík + hladkolistá petržel + estragon + pažitka
    • nasekat najemno

Mrkev dejte do velké pánve do jedné vrstvy. Zalijte vodou, aby hladina sahala do poloviny výšky mrkve, přidejte cukr a 2 lžíce másla, jemně osolte, opepřete a přiveďte k varu. V momentě, kdy začne voda vřít, ztlumte oheň, přikryjte poklicí a na mírném ohni duste 20 – 30 minut, až bude mrkev měkká (ne rozvařená).

Pokud se vám během dušení z pávne odpařila veškerá tekutina, trošku vody přidejte. Pokud se všechna voda neodpařila a mrkev už je měkká, odkryjte poklici a na prudkém ohni tekutinu zredukujte, až se mrkev začne smažit na másle a sirupu, který se vám vytvořil v pánvi během dušení. Znovu zkontrolujte dochucení.

Odstavte. Pokud budete podávat později, nechejte vychladnout nepřikryté. Pak jen vraťte na oheň a ohřejte.

Přimíchejte lžíci másla, sekanou petržel, a podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *