Dýňová polévka s oříšky

Potage de courge musquée aux noisettes 

Tahle polévka vás nadzvedne ze židle. Měli byste použít muškátovou dýni z Provence, která se právem nazývá královnou dýní. Má vynikající lehce oříškovou chuť, zralá dýně je na řezu sytě oranžová a „brečí“, tzn. v místě řezu se během chvíle objeví čiré kapky buněčné tekutiny. Chuť muškátové královny krásně v pozadí doplňuje trocha lískových oříšků, které jen a jen umocňují oříškovou chuť. Můžete použít i dýni máslovou, ale ta se používá spíš v Itálii a má jinou chuť. Nakonec se do porce zamíchá lžíce crème fraîche, který polévku krásně zjemní.


4 porce

  • 500 g muškátové dýně, střed se semínky vydlabat lžící, dát stranou; dužinu oloupat, nakrájet nahrubo
  • 1 velká cibule, nakrájet na plátky
  • 1 větší mrkev, nakrájet na kousky
  • 1 řapík celeru, nakrájet na kousky
  • 1 velká lžíce másla
  • cca 500 ml světlého kuřecího vývaru, nebo zeleninového
  • 25 g lískových ořechů
    • opražte v troubě nebo na pánvi
    • po opražení ihned nasypejte do utěrky a žačněte utěrku s oříšky mnout, tím se oloupe hořká slupka
    • slupky vyhoďte
    • pak oříšky nakrájejte nahrubo
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • špetka česrtvě strouhaného muškátového oříšku
  • 4 lžíce crème fraiche

 

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme zeleninu a na mírném ohni smažíme 5 minut bez zhnědnutí. Pak přidáme oříšky a smažíme další 2 minuty. Zalijeme kuřecím vývarem tak, aby byla zelenina tak tak zakrytá. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátu (opatrně, muškátový oříšek je velmi aromatické koření!) a přivedeme k varu, hrnec neúplně zakryjeme poklicí a mírně vaříme 20 minut. Zelenina by měla krásně změknout.

Obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem nebo přelijte do stolního mixéru a rozmixujte. Vznikne hladký krém. Vzniklé pyré sceďte přes síto do čistého hrnce. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďte ji vývarem nebo trochou vody. Dochuťte solí a pepřem a podávejte. Do každého talíře přidejte lžíci crème fraîche.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *