Insalata di asparagi freschi con arancia
Když je chřestová sezóna, chřest jím skoro pořád, a to v jakékoliv podobě. Krom klasických receptů jako je vařený chřest s holandskou, maltézskou omáčkou či beurre blanc nebo jako jsou chřestové těstoviny či risotto, je možno chřest připravit taky syrový a užít si jeho svěží chuť a skvělou křupavost v salátu.
Kombinacím v salátech se meze nekladou, a tak jsem vyzkoušel italskou verzi jarního chřestového salátu s kousky pomeranče - salát byl skvělý. Svěží chřest v kombinaci s nasládlými kousky pomeranče vytvořili společně v ústech doslova explozi chutí!
Salát můžete připravit jen ze zeleného nebo bílého chřestu nebo jako já z kombinace obou.
Se salátem podávejte ovocnatější bílá vína jako je třeba Sauvignon blanc či Chardonnay, Ryzlink z Mosely nebude taky na škodu.
2 porce
- 6 stonků zeleného chřestu
- 6 stonků bílého chřestu
- 1 pomeranč
- parmezán
Salátová zálivka vinaigrette připravená z
- citronové šťávy
- extra panenského olivového oleje
- soli a čerstvě mletého černého pepře
Chřest připravte dle návodu. Bílý chřest škrabkou na brambory oškrábejte od hlaviček až ke konci stonku, zelený chřest škrabkou oškrábejte v posledních 2/3 délky stonku. Pak chřest zešikma nakrájejte na cca půl milimetrové plátky. Hlavičky chřestu pouze překrojte napůl.
Nožíkem pomeranč oloupejte - odřízněte od dužiny kůru po celé ploše pomeranče. Pak nožíkem z dužiny vyřízněte jednotlivé pomerančové segementy.
Na talíře rozdělte chřest, měsíčky pomerančů a zalijte zálivkou.
Nakonec salát zasypejte hoblinkami parmezánu a podávejte.
Vskutku delikatesa.
(Jako alternativu k parmazánu navrhuji mandle.)
Skvělý nápad, rád vyzkouším! Jsem rád, že chutná!
Dr. Cook 🙂