Chřestový salát s pomerančem

Insalata di asparagi freschi con arancia

Když je chřestová sezóna, chřest jím skoro pořád, a to v jakékoliv podobě. Krom klasických receptů jako je vařený chřest s holandskou, maltézskou omáčkou či beurre blanc nebo jako jsou chřestové těstoviny či risotto, je možno chřest připravit taky syrový a užít si jeho svěží chuť a skvělou křupavost v salátu.

Kombinacím v salátech se meze nekladou, a tak jsem vyzkoušel italskou verzi jarního chřestového salátu s kousky pomeranče - salát byl skvělý. Svěží chřest v kombinaci s nasládlými kousky pomeranče vytvořili společně v ústech doslova explozi chutí!

Salát můžete připravit jen ze zeleného nebo bílého chřestu nebo jako já z kombinace obou.

Se salátem podávejte ovocnatější bílá vína jako je třeba Sauvignon blanc či Chardonnay, Ryzlink z Mosely nebude taky na škodu.


2 porce

  • 6 stonků zeleného chřestu
  • 6 stonků bílého chřestu
  • 1 pomeranč
  • parmezán

Salátová zálivka vinaigrette připravená z 

  • citronové šťávy
  • extra panenského olivového oleje
  • soli a čerstvě mletého černého pepře

Chřest připravte dle návodu. Bílý chřest škrabkou na brambory oškrábejte od hlavičekke konci stonku, zelený chřest škrabkou oškrábejte v posledních 2/3 délky stonku. Pak chřest zešikma nakrájejte na cca půl milimetrové plátky. Hlavičky chřestu pouze překrojte napůl.

Nožíkem pomeranč oloupejte - odřízněte od dužiny kůru po celé ploše pomeranče. Pak nožíkem z dužiny vyřízněte jednotlivé pomerančové segementy.

Na talíře rozdělte chřest, měsíčky pomerančů a zalijte zálivkou.

Nakonec salát zasypejte hoblinkami parmezánu a podávejte.

Vytisknout recept

2 komentáře u „Chřestový salát s pomerančem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *