Chřest s holandskou omáčkou

Asperges sauce hollandaise

Chřest a holandská omáčka jsou nerozluční kamárádi. Trojici doplňuje ještě pošírované vejce. V této kombinaci vám poslouží jako elegantní předkrm, a pokud použijete více stonků, můžete chřest podávat jako hlavní chod, a po něm do menu přidat malý míchaný salát nebo třeba sýrové prkénko.

Vše si můžete připravit předem – chřest oškrábat a svázat, zpošírovat vejce, připravit holandskou omáčku, opéct plátky chleba. Pak jen před podáváním uvaříte chřest a máte hotovo!

S chřestem podávejte tělnaté bílé víno jako jsou Pinot blanc, Pinot gris, Sauvignon blanc.


2 porce

Nejprve připravte holandskou omáčku dle návodu. Udržujte ji teplou v hrnci přikrytém poklicí – např. na boku sporáku nebo ve vodní lázni, jejíž teplota nepřesahuje 50°C, jinak se omáčka srazí.

Toastový chléb potřete přepuštěným máslem a opečte v toastovači nebo pod grilem.

Zpošírujte vejce dle návodu. Vejce před podáváním ohřejte následovně. Do mísy nalijte horkou vodu a vejce do ní na 30 vteřin vložte. Pak vyjměte, osušte v papírových utěrkách a podávejte.

Připravte si chřest, dle návodu ho oškrábejte, svažte do otýpek a zarovnejte, aby měl stejnou délku.

Před podáváním chřest uvařte. Připravte si velký hrnec buď vysoký, do kterého se vám chřest vejde nastojato, nebo oválný, do kterého se chřest vejde na délku. Hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, řádně ji osolte.

Do vroucí vody vložte chřest, aby byl celý pod hladinou, neúplně přiklopte poklicí a co nejrychleji přiveďte zpět k varu. Jakmile začne voda opět vřít, poklici sundejte.

Vařte dle velikosti a typu chřestu 3 – 10 minut. Správně uvařený chřest je sice měkký, ale pořád je uprostřed “al dente”, když do něj kousnete.

Když váš zkušební stonek vytáhnete z vody, trošku se prohne ve směru gravitace. Když píchnete jehlou nebo nožíkem do jeho konce, je měkký, ale přece jen klade noži drobnou rezistenci. Nejhorší věc na světě je rozvařený chřest!

Otýpky chřestu vyjměte z vody, položte na utěrku, rozvažte provázky a chřest na utěrku rozprostřete.

Nechejte chvíli prochladnout, rozdělte na talíře, polijte omáčkou, přidejte toast a vejce. Vejce osolte hrubozrnnou solí a opepřete. Podávejte ihned.

Bon appétit!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *