Spaghetti s chřestem a hráškem

Spaghetti con asparagi e piselli

Tyhle těstoviny jsou jednoduché jak facka. Když použijete čerstvý hrášek a super chřest, najíte se jako králové. Jídlo je lehké, zdravé a krásně jarní. Když nebudete mít po ruce hrášek čerstvý, můžete použít mražený, ten ale přidejte až úplně na konci přípravy omáčky.


2 porce

  • 2 porce čerstvých spaghett z těsta na domácí těstoviny nebo 160 g sušených
  • 1 menší cibule, nakrájet najemno
  • 6 - 8 stonků chřestu (dle tloušťky)
    • oškrábat škrabkou (viz návod zde)
    • odříznout špičky, dát stranou
    • oloupané stonky nakrájejte na tenké plátky škrabkou na brambory či tvrdé sýry
  • 1 větší hrst hrášku, čerstvého nebo mraženého
  • střik suchého bílého vína
  • kůra a šťáva z poloviny bio citronu
  • pár bazalkových lístků, natrhat
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • parmezán
  • olivový olej

Velký hrnec plný vody přiveďte k varu, pak vodu dostatečně osolte. Pokud budete vařit těstoviny sušené, vhoďte je do vody před přípravou omáčky. Pokud budete vařit těstoviny čerstvé, vhoďte je do vroucí vody během přípravy omáčky (vaří se rychleji).

Do horké pánve dejte olivový olej, přidejte cibuli a na mírném ohni smažte několik minut bez zhnědnutí, až cibulka zesklovatí. Zastříkněte vínem, odpařte alkohol, pokud přidáváte čerstvý hrášek, přidejte ho nyní. Po dvou minutách přidejte plátky a špičky chřestu. Dochuťte solí a pepřem a 2 - 3 minuty na mírném plameni vařte. Pokud se vám tekutina z pánve odpaří, přidejte trošku vody, ve které se vaří těstoviny.

Do pánve přidejte "al dente" uvařenou pastu, trošku vody z hrnce, v němž se těstoviny vařily, přidejte citronovou kůru a bazalku, špičky chřestu (a mražený hrášek, pokud ho používáte), promíchejte obsah pánve a na silnějším ohni nechejte chvíli vařit, dokud omáčka nezhoustne. Těstoviny do sebe mezitím nasají chutě omáčky.

Odstavte, zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou, ochuťte solí a pepřem, zasypejte parmezánem, promíchejte a podávejte.

Podávejte s Chianti nebo Pinot noir.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *