Pici s chřestem a fazolkami

Pici con fagioli e asparagi

Tyhle pici jsou super. Jsou senzačně jarní a lehké. Jak se připravují pici, se dozvíte v kapitole o tvarování těstovin. Pokud se vám nechtějí připravovat doma (nic na tom není), můžete si je koupit v lepších obchodech s italskými lahůdkami. Popřípadě je nahradit jinými těstovinami, jako jsou fusilli nebo penne. Fazolkům odkrojte oba špičaté konce, nakrájejte je 3 -  4 cm kusy a zblanšírujte je v osolené vodě, až jsou měkké, ale uvnitř stále trošku křupavé. Pak je sceďte a osvěžte ve velkém množství studené vody, abyste zastavili proces vaření a fazolky neztratily barvu a svěžest.


2 porce

  • pici senesi, připravené z těsta na těstoviny nebo 160 g sušených kupovaných
    • pici jsou bezvaječné těstoviny, takže je připravte jen z mouky a vody
    • poměry naleznete v kapitole o domácích těstovinách
  • 4 stonky chřestu
    • oloupat škrabkou na brambory
    • špičky odříznout
    • stonky nakrájet na 1 cm plátky
  • 1 větší hrst blanšírovaných fazolků, viz výše
  • 2 stroužky česneku
  • hrst pancetty, nakrájet na proužky (tzv. lardons)
  • 200 g loupaných, celých rajčat (čerstvá nebo z plechovky), rozmačkat najemno
  • snítka hladkolisté petržele, nakrájet nahrubo
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • parmezán
  • olivový olej

Do horké pánve dejte olivový olej, přidejte česnek a na mírném ohni chvíli smažte bez zhnědnutí, pak přidejte pancettu a chřest, minutu smažte na mírném ohni, přidejte rajčata, fazolky, lehce osolte (pozor, pancetta je slaná), opepřete, promíchejte, přidejte petržel a cca 5 minut nechejte mírně probublávat, až fazolky a chřest změknou. Úplně je nerozvařte, zelenina by měla být lehounce al dente.

Mezitím uvařte pici ve velkém hrnci s vroucíosolenou vodou. Domácí pici vařte cca 4 - 6 minut, dle tloušťky, kupované pici vařte dle návodu (cca 15 min).

Do omáčky přidejte pici uvařené al dente, trošku vody, ve které se vařila pasta, dále špičky chřestu, promíchejte a nechejte na prudším ohni minutu probublávat. Těstoviny do sebe nasají chutě omáčky a z omáčky se odpaří voda, takže trošku zhoustne. Dochuťte solí a pepřem, odstavte, zakápněte olivovým olejem, podávejte posypané parmezánem.

Podávejte s dobrým Chianti, Sangiovese nebo burgundským Pinot noir.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *