Pesce all'acqua pazza
Proč Italové říkají této úpravě ryby "šílená", opravdu nevím. Mi na tom připadá šílené leda to, jak je úprava jednoduchá a výsledek naprosto famózní. Hold, italská kuchyně, v jednoduchosti je krása a elegance. Jestli ještě váháte, zda-li recept vyzkoušíte, neváhejte. Zde neprohloupíte a rybu v acqua pazza si zamilujete. Můžete použít jakýkoliv typ čerstvé mořské ryby (kanic, pražma, vlk, parmice...). Já použil pražmu. Pokrm podávejte s dobrým středomořským chlebem a vynikajícím suchým bílým vínem, nic víc nepotřebujete!
2 porce
- 2 celé, očištěné mořské ryby
- 2 hrsti zralých cherry rajčátek
- snítka hladkolisté petržele, nakrájet nahrubo
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička, nakrájet, množství dle libosti
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- citron
- olivový olej
Bříška ryb vysypte lehce solí, pepřem, zakápněte citronem.
Rozehřejte pánev. Do pánve dejte olivový olej, češnek a chilli. Minutu smažte. Snažte se, aby česnek nezhnědl. Přidejte rajčata, osolte, opepřete, zalijte pár lžicemi vody, přidejte petržel a ryby a pánev přikryjte poklicí. Na velmi mírném ohni duste cca 6 - 8 minut, pak ryby opatrně otočte, znovu přikryjte a dalších 6 -8 minut velmi mírně duste, až je ryba hotová (časy závisí na velikosti a tloušťce ryby). Když do ní píchnete vidličkou, maso jde hezky od kosti. Na druhou stranu rybu nevysušte. Odstavte, dejte ryby na talíře. Pokud je omáčka příliš řídká, rychle ji na prudkém ohni zredukujte, až kryje lžíci. Ryby přelijte omáčkou, zakápněte olivovým olejem, citronem a podávejte.
Jako víno volte Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené nebo třeba Pinot bianco.