Lilkové kuličky

Polpette di melanzane

Lilkové kuličky jsou excelentní bezmasé jídlo, které vás s lehkým salátkem a dobrým chlebem perfektně zasytí. V době nouze byl lilek v Itálii hojně konzumován díky své přirozeně masité chuti, která maso připomínala. Není tedy divu, že je lilek oblíbený po celé zemi a rostlina lilku spolu s cuketou nechybí na zahrádce žádné z hospodyněk.

Já osobně lilek miluji v jakékoliv podobě a tak sem přidávám i tento recept. K jídlu určitě zakousněte kousek dobrého chleba a přidejte porci zeleného či míchaného salátu.

Párujte s červeným vínem - Sangiovese, Pinot noir (burgundská červená), Chianti, Brunello di Montalcino nebo třeba Vino Nobile di Montepulciano. 


4 porce

  • 4 lilky, nakrájet na kostičky 2 x 2 cm
  • 100 g střídy starého, suššího chleba (ideálně středomořského typu)
  • 1 vejce
  • hrst bazalkových lístků
  • parmezán
  • řepkový nebo olivový olej
  • strouhanka
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • extra panenský olivový olej

Rajčatová omáčka (sugo di pomoro)

Nakrájený lilek dejte do mísy, osolte, promíchejte a nechejte 30 minut stát. Sůl z lilku vytáhne hořkou buněčnou šťávu, která není zrovna chutná a která při restování vytéká do pánve a lilek se tak dusí, místo aby se restoval. Nasolený lilek také třikrát méně vpíjí olej než lilek nenasolený.

Mezitím, co lilek pouští šťávu, připravte rajčatovou omáčku s česnekem a bazalkou.

Lilek sceďte a osušte v papírových utěrkách.

Rozpalte větší pánev, do které nalijte trošku řepkového/olivového oleje. Na prudším ohni lilek orestujte ze všech stran dozlatova. Pánev nepřeplňujte, jinak se lilek bude dusit a ne restovat, klidně restujte po několika várkách. Pravděpodobně budete muset vždy přidat trošku oleje s každou novou várkou. Orestované lilkové kostky dejte do cedníku a nechejte okapat od přebytečného tuku.

Chlebovou střídu namočte do vody, nechejte 30 vteřin stát, poté sceďte a v ruce střídu vymačkejte. Střídu rozdrobte do mísy.

Do mísy přidejte i lilek, větší hrst strouhaného parmezánu, přidejte natrhané lístky bazalky, vejce, opepřete a promíchejte. Směs ochutnejte, lilek a parmezán je slaný, proto opatrně dosolte, je-li třeba.

Ze směsi by měly jít formovat kuličky, pokud je směs řídká, přidejte ještě trošku chlebové střídy.

Ze směsi vytvarujte kuličky velikosti golfového míčku a dejte na talíř.

Kuličky pak obalte ve strouhance.

Obalené kuličky můžete na několik hodin schovat nepřikryté v lednici a orestovat až před podáváním.

Rozpalte větší pánev a dejte do ní řepkový/olivový olej. V oleji orestujte lilkové kuličky ze všech stran dozlatova. Restujte je postupně a pánev nepřeplňujte, jinak nezhnědnou a nebudou se restovat, ale dusit.

Hotové kuličky přemístěte na papírové utěrky, které z nich vpijí tuk.

Do hlubokých talířů dejte trošku omáčky, rozdělte do nich kuličky, lehce zastrouhejte parmezánem, zakápněte extra panenským olivovým olejem a podávejte!

Buon appetito!

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *