Sugo di pomodoro
Italská rajčatová omáčka je základem mnoha jídel. Hotová je během 10 minut. A má všestranné využití. Snoubí se v ní aroma česneku, sladkokyselost rajčátek a úžasná vůně silic bazalky. Tak šup, šup, ať vám voní kuchyně bazalkou!
- 2 konzervy celých loupaných rajčat
- 1 stroužek česneku
- 1 velká hrst čerstvé bazalky
- olivový olej
- sůl, pepř
Rozehřejte hrnec, na dno nalijte trochu oleje. Přidejte na plátky nakrájený česnek. Česnek na mírném plameni restujte cca 1 minutu bez zhnědnutí (stal by se hořkým, a to nechceme, cílem je, aby z něj vystoupily silice a ochutily olej).
Do hrnce vlijte obě konzervy rajčat, promíchejte, lehce dochuťte solí a pepřem. Vidličkou rajčata rozmačkejte.
Sugo přiveďte k varu a nechejte bublat na mírném plameni min. 10 minut (ideálně 30 minut). Občas omáčku promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu.
Zkontrolujte konzistenci omáčky, jeli příliš řídká, zredukujte ji.
Na konci vaření do omáčky vhoďte natrhané lístky bazalky, zkontrolujte dochucení a odstavte z plotny.
Nechejte nepřikryté vychladnout.
Vaše sugo je připravené k použití.
Proč se dává bazalka nakonec? Aby se nevařila dlouho, tak si uchová svou čerstvou chuť a bude více vonět.