Dušené kuře na zelenině

Stufato di pollo alle verdure miste

Krásné a chutné jídlo! Když zvolíte barevnou zeleninu, jí i oči. Esence bylinek váš hrnec s masem krásně ochutí a krom počátečních příprav jídlo nevyžaduje vaši pozornost, dusí se samo na plotně. Stačí, když budete pokrm podávat s plátkem chleba, zelenina vytvoří k masu vynikající oblohu. Zkuste použít organické kuře z biochovu, výsledná chuť a barva je potom rozhodně znát. Už víte, co budete mít na nedělní oběd, že? Stufato di pollo! 


6 porcí

  • 6 kuřecích stehen
    • oddělit horní a spodní stehna
  • olivový olej
  • malá hrst pancetty, nakrájet na tenké proužky
  • 1 velká bílá cibule, nakrájet najemno
  • 3 stroužky česneku, oloupat, nakrájet na plátky
  • 1 chilli paprička, množství dle chuti
  • 2 řapíky celeru, nakrájet na kousky
  • 1 velká mrkev, nakrájet na kousky
  • 1 velký brambor, varný typ A nebo B, oloupaný, nakrájet na kostky
  • 1 červená paprika, nakrájet na kousky
  • 1 žlutá paprika, nakrájet na kousky
  • 1 velká hrst hrášku, čerstvý nebo mražený
  • 1 hrst cherry rajčátek
  • větvička tymiánu
  • větvička rozmarýnu
  • 3 větvičky hladkolisté petržele
  • střik suchého bílého vína
  • 2 naběračky tmavého kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového koncentrátu (concentrato di pomodoro)
  • hrubozrnná sůl, čerstvě mletý černý pepř

Maso osušte, rozpalte vyšší pánev nebo kastrol, dejte do ní olivový olej a orestujte postupně kousky masa ze všech stran. Dbejte na to, aby se olej nepřepaloval, ale zároveň byl pořád dost horký, a aby maso bylo v pánvi pouze v jedné vrstvě. Pokud se vám všechno maso najednou nevejde do pánve, restujte postupně ve várkách.

Když máte maso orestované, vytáhněte ho z hrnce, nalijte do hrnce cca sklenici bílého vína a deglazírujte obsah pánve. Vraťte maso do pánve, osolte, opepřete, promíchejte. Přidejte slaninu, bylinky, zeleninu. Ve vývaru rozmíchejte rajčatový koncentrát a přilijte ke směsi do pánve. Přiveďte k varu, ztlumte oheň tak, aby směs lehce probublávala, promíchejte, přikryjte z části poklicí a duste 35 minut.

Před podáváním nakrájejte chleba středomořského typu, chleba opečte, topinky potřete česnekem. Krajíce rozdělte na talíře, na každý krajíček položte kousky masa, kolem chleba rozložte zeleninu, přelijte šťávou, zakápněte olivovým olejem a podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *