Spaghetti con pomodori, rucola e limone
Krásně jednoduché, svěží, letní a rychlé jídlo. Když jej uděláte ze zralých rajčátek, čerstvé a štiplavé rukoly a sytě žlutého a zralého citrónu, uděláte to nejlepší, co jste mohli udělat. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře. Nebo když se objeví nečekaná návštěva. Pohostíte je během chvíle naprosto parádním jídlem!
2 porce
- 160 g sušených špaget nebo 2 porce špaget z čerstvých těstovin (návod zde)
- olivový olej
- 1 stroužek česneku, nakrájený
- 2 hrsti cherry rajčat, rozpůlených
- 1 zralý citron, pokud je voskovaný, umyjte ho v horké vodě
- 2 hrsti rukoly
- sůl, pepř
- parmezán
Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Řádně ji osolte. V momentě, kdy voda vře, vhoďte do ní sušené spaghetti, promíchejte a vařte prudkým vařem, až jsou al dente.
Pokud používáte čerstvé spaghetti, vhoďte je do vody až před dokončením omáčky, čerstvá pasta se vaří 1 - 2 minuty.
Rozehřejte pánev, přidejte olivový olej, dále česnek. Česnek na mírném ohni chvíli restujte, aby vypustil do oleje silice, ale nezhnědl. Pak přidejte rajčata, osolte, opepřete, přidejte trochu vody z těstovin a chvíli vařte, až rajčata změknou, ale stále drží svůj tvar (nejsou rozvařená).
Odstavte z plotny, přidejte nastrouhanou kůru z citronu, zakápněte lehce citronovou šťávou.
Jakmile jsou těstoviny al dente, pánev dejte zpět na prudký oheň, přidejte spaghetti, trochu vody z hrnce, kde se vařily těstoviny, kapku olivového oleje, rukolu a promíchejte. Těstoviny do sebe nasají omáčku a omáčka trošku zhoustne.
Rozdělte na talíře, pokapejte olivovým olejem, zastrouhejte trochou parmezánu a buon appetito!