Tagliatelle s citronem a bazalkou

Tagliatelle al limone e basilico

Tyhle svěží těstoviny vás nadchnou a dostanou. Osvěžující citron je v kombinaci s voňavou bazalkou naprosto nepřekonatelný. Obě ingredience se k sobě velmi dobře hodí a v jídlu hrají prim. To víte, recept je oblíbený na Amalfitánském pobřeží, a tak by bylo ideální, kdybychom použili amalfský citron sfusato (Sfusato amalfitano). Ten ale u nás jen stěží seženeme, a tak ho obyčejný bio citron musí zastoupit - chuťově to (snad) nepoznáte!

Protože v jídle není téměř žádná omáčka, počítejte místo 80 g sušených těstovin se 100 g sušených těstovin na osobu.

S jídlem podávejte svěží bílé víno - klidně ovocnější ryzlink z Mosely nebo třeba Sauvignon blanc.


2 porce

  • 200 g sušených špaget
  • 1 stroužek česneku, nasekat najemno
  • chilli paprička, nakrájet na plátky
  • šťáva a strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
  • 1/2 bio citronu, dužinu nakrájet na kousky
  • velká hrst lístků bazalky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • máslo
  • parmezán

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, vodu osolte (10 g soli/1 l vody). Do vroucí vody vhoďte spaghetti a uvařte je, až jsou al dente - čerstvé těstoviny se vaří jen chvíli (1 - 2 minuty) narozdíl od těstovin sušených (dle návodu na obalu cca 8 - 11 min).

Mezitím rozehřejte větší pánev. Dejte do ní olej, přidejte česnek a chilli a na mírném ohni restujte cca 1 minutu bez zhnědnutí. Pak pánev odstavte a restování zastavte tak, že do pánve přidáte pár lžic vody z těstovin (pokud pánev byla na mírném ohni, olej nebude v prskat).

Uvařené těstoviny přidejte do pánve. Pánev postavte na oheň, přidejte pár lžic vody z těstovin, bazalku a citronovou šťávu. Chvíli těstoviny v omáčce provařte, nasají do sebe chutě omáčky a omáčka trošku zhoustne.

Pak odstavte, dochuťte solí a pepřem, přidejte citronovou dužinu, citronovou kůru, zasypejte parmezánem a přidejte velký oříšek másla. Promíchejte a zkontrolujte dochucení.

Těstoviny rozdělte na talíře, posypejte lehce parmezánem, ještě decentně zastrouhejte citronovou kůrou a podávejte.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *