Carottes râppées façon parisienne
Tento velmi klasický předkrm (čti: karot rapé fason parizjen), nebo chcete-li také salát, je velmi oblíbený nejen v Paříži, ale v celé Francii. Najdete ho zabalený v krabičce dokonce i na benzinových pumpách, je to moje oblíbená svačinka, když cestuji autem po Francii. Strouhané karotky se dají zařadit do porkmů, které sestávají pouze se syrové zeleniny, tzv. crudités.
Kouzlo všeho tkví pouze v tom, že se jedná jen o mrkev a salátovou zálivku - to vše vám stačí ke štěstí, k dokonalé chuti a absolutnímu mrkvovému okouzlení.
Nabízím vám dva typy zálivek - čistou vinaigrette z octa/citronu a vinaigrette s pár lžicemi Dijonské hořčice - verzi s hořčicí mám přece jen o něco radši.
4 porce
- 4 velké mrkve, oškrábat škrabkou
- hrst kudrnaté petržele, nasekat najemno
- vinaigrette, připravit z
- 2 lžíce bílého/červeného vinného octa nebo citronové šťávy
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 1 velká lžíce Dijonské hořčice (volitelné)
Vinaigrette
Ocet/citronovou šťávu dejte do misky, přidejte hořčici (pokud používáte), sůl (opatrně, hořčice je slaná) a pepř. Malou metličkou začněte směs míchat, až se sůl v tekutině rozpustí. Pak přidejte olej. Metlou směs vyšlehejte, až se spojí v krásnou emulzi. Ochutnejte a zkontrolujte dochucení.
Karotka
Oškrábanou karotku nastrouhejte na mandolíně na nudličky julienne. Pokud mandolínu nemáte, nastrouhejte karotku na struhadle nebo v robotu na hrubší nudličky.
Mrkev dejte do mísy a zalijte vinaigrette. Promíchejte, přikryjte potr. folií a dejte minimálně na 1 hodinu do lednice uležet. Mrkev do sebe nasaje aroma zálivky a zkřehne.
Před podáváním jen promíchejte se sekanou petrželkou a podávejte s dobrým chlebem!