Caponata siciliana
Tato sicilská zeleninová směs je úžasná. Jejím základem je lilek a rajčatová passata. Pak se do ní můžou a nemusí přidávat různé suroviny, které jsou pro Sicílii typické. Já jsem viděl a vyzkoušel pár variant, některé hospodyňky přidávají zelí, některé piniové oříšky, někdo dává papriku. Já vám nabízím asi tu nejautentičtější verzi. Caponata se skvěle hodí jako příloha k masům, rybám nebo ji můžete použít na bruschetty či crostini, až budete dělat party.
- 1 velký lilek, nakrájet na kostky
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička, množství dle chuti
- 1 cibule, nakrájet na větší kousky
- 2 velké řapíky celeru, nakrájet na větší kousky
- 1 hrst zelených oliv, vypeckovat a přepůlit
- 5 ančovičkových filetů, nakrájet najemno
- velká hrst bazalkových lístků, nasekat nahrubo
- 3 lžíce piniových oříšků
- opražit nasucho na pánvi
- olivový olej
- červený vinný ocet
- cukr krupice
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Lilkové kostky promíchejte se lžící soli a dejte do mísy. Sůl z nich vytáhne trpkou chuť a vodu, která je nežádoucí, protože lilek saje velké množství oleje.
Po 20 minutách je propláchněte vodou, dejte do cedníku okapat, pak je vysypejte z cedníku na utěrku a osušte.
Do horké pánve dejte olej a orestujte v něm lilkové kostky. Ty mějte jen v jedné vrstvě, jinak se lilek nebude smažit, ale dusit. Správně orestujte dozlatova a dejte stranou na papírovou utěrku.
Ve stejné pánvi připravte omáčku. Pokud se vám olej přepálil, vylijte ho a dejte nový, pokud je ho málo, přidejte. Do horkého oleje dejte ančovičky, kapary a piniové oříšky, počkejte chvíli, až se ančovičky začnou rozpuštět, pak přidejte česnek, chilli, dále přidejte cibuli a celer, chvíli smažte na mírném ohni, česnek vám nesmí zhnědnout a zelenina musí trošku změknout.
Zalijte passatou, lehce osolte a opepřete, přidejte půlku bazalkových lístků, dochuťte octem a cukrem dle svého gusta a pomalu nechejte probublávat nepřikryté cca 20 minut. Dle své chuti ještě můžete dochutit solí, octem a cukrem, výsledná chuť by měla být sladkokyselá (agrodolce). Lilek a zbytek bazalkových lístků přimíchejte vždy až před podáváním.
Podávejte teplé jako přílohu nebo studené na crostini či bruschetty.