Sicilská caponata

Caponata siciliana

Tato sicilská zeleninová směs je úžasná. Jejím základem je lilek a rajčatová passata. Pak se do ní můžou a nemusí přidávat různé suroviny, které jsou pro Sicílii typické. Já jsem viděl a vyzkoušel pár variant, některé hospodyňky přidávají zelí, některé piniové oříšky, někdo dává papriku. Já vám nabízím asi tu nejautentičtější verzi. Caponata se skvěle hodí jako příloha k masům, rybám nebo ji můžete použít na bruschetty či crostini, až budete dělat party.


  • 1 velký lilek, nakrájet na kostky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička, množství dle chuti
  • 1 cibule, nakrájet na větší kousky
  • 2 velké řapíky celeru, nakrájet na větší kousky
  • 1 hrst zelených oliv, vypeckovat a přepůlit
  • 5 ančovičkových filetů, nakrájet najemno
  • velká hrst bazalkových lístků, nasekat nahrubo
  • 3 lžíce piniových oříšků
    • opražit nasucho na pánvi
  • olivový olej
  • červený vinný ocet
  • cukr krupice
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Lilkové kostky promíchejte se lžící soli a dejte do mísy. Sůl z nich vytáhne trpkou chuť a vodu, která je nežádoucí, protože lilek saje velké množství oleje.

Po 20 minutách je propláchněte vodou, dejte do cedníku okapat, pak je vysypejte z cedníku na utěrku a osušte.

Do horké pánve dejte olej a orestujte v něm lilkové kostky. Ty mějte jen v jedné vrstvě, jinak se lilek nebude smažit, ale dusit. Správně orestujte dozlatova a dejte stranou na papírovou utěrku.

Ve stejné pánvi připravte omáčku. Pokud se vám olej přepálil, vylijte ho a dejte nový, pokud je ho málo, přidejte. Do horkého oleje dejte ančovičky, kapary a piniové oříšky, počkejte chvíli, až se ančovičky začnou rozpuštět, pak přidejte česnek, chilli, dále přidejte cibuli a celer, chvíli smažte na mírném ohni, česnek vám nesmí zhnědnout a zelenina musí trošku změknout.

Zalijte passatou, lehce osolte a opepřete, přidejte půlku bazalkových lístků, dochuťte octem a cukrem dle svého gusta a pomalu nechejte probublávat nepřikryté cca 20 minut. Dle své chuti ještě můžete dochutit solí, octem a cukrem, výsledná chuť by měla být sladkokyselá (agrodolce). Lilek a zbytek bazalkových lístků přimíchejte vždy až před podáváním.

Podávejte teplé jako přílohu nebo studené na crostini či bruschetty.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *