Zajíc na česneku

Lepre con aglio e rosmarino

K podzimu patří skvělá zvěřina, kterou já mám moc rád. Maso divokých zvířat má jinou chuť a texturu, konkrétně zajíc má na rozdíl od králíka maso tmavé a tužší. A proč? Králík si sedí jen ve své králíkárně (ne ten divoký) a požírá seno nebo čerstvé mlíčí, sem tam nějaké to zrní a nemá skoro žádný pohyb. Proto je jeho maso jemnější a měkčí než maso zaječí, kdy zajíc každý den peláší po loukách a polích.

Tento recept je severoitalský, takže je typický pro Alpy. Tam žije zajíců dost a myslivci je pravidelně loví. Pokud budete jíst jakoukoliv zvěřinu, vždy ji jezte veterinárně zkontrolovanou, nikdy nejezte nezkontrolované zvíře! Pokud budete mít zajíce od myslivce, ptejte se, jestli prošlo kontrolou. Maso na pultech obchodů např. Makro nebo jiná řeznictví by mělo být v pořádku.

Zajíce jsem podával s pečenými pomerančovými bramborami, takže dostaly lehce vánoční nádech.


4 porce

  • 1 celý zajíc nebo 4 zaječí stehna, rozporcovat na menší kusy
  • 1 palice česneku, odkrojit tuhý spodek palice
  • snítka rozmarýnu
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej
  • hladká mouka
  • 4 dcl suchého bílého vína
  • 16 – 20 menších brambor, varný typ A nebo B, oloupat
  • strouhaná kůra z jednoho bio pomeranče
  • snítka tymiánu
  • 5 stroužků česneku, odkrojit tvrdou spodinu stroužků
  • 3 lžíce červeného vinného octa

Nejprve si předvaříme brambory. Do velkého hrnce s osolenou vodou dejte vařit brambory, jakmile začne voda vřít, vařte 10 minut a sceďte. Nechejte brambory chvíli v cedníku, unikne z nich přebytečná vlhkost.

Mezitím si předehřejte troubu na 190°C.

Na plotnu postavte pekáč, dejte něj olivový olej, vysypejte do něj brambory a na plotně v něm brambory rolujte. Tím se na bramborách vytvoří tenká ochranná vrstva a odpaří se další vlhkost, tím se nepřichytí k pekáči. Takto připravené brambory osolte a opepřete a dejte do střední etáže trouby na cca 30 – 40 minut.

Dále si v mističce smíchejte ocet s trochou olivového oleje, pomerančovou kůrou, 4 stroužky česneku a tymiánem. Nechejte stát a marinovat. Ocet ze všeho krásně vytáhne silice.

Předehřejte si velkou pánev. Kusy zajíce osušte, osolte, opepřete a obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepněte. Do pánve dejte olivový olej a kusy zajíce v něm dozlatova orestujte ze všech stran. Pak stáhněte oheň na minimum. Na zajíce položte stroužky česneku a rozmarýn, snažte se, aby česnek byl na mase a ne na dně pánve, jinak zhnědne a zhořkne. Pánev přikryjte poklicí a 45 minut pomaličku restujte. V polovině  času zajíce obraťte.

Po 30 – 40 minutách vytáhněte brambory z trouby a přelijte je bylinkami s pomerančovou kůrou. Snažte se, aby česnek nebyl na dně pekáče, ale na bramborách. Dejte do trouby a dozlatova brambory pečte dalších 10 – 20 minut.

Jakmile je zajíc hotový, vytáhněte ho z pánve, přikryjte alobalem a pánev deglazírujte vínem. Svařte, až omáčka hezky kryje lžíci. Zkontrolujte dochucení, odstavte. Nakonec do omáčky zamíchejte pár lžic olivového oleje, omáčka lehce zhoustne. Omáčkou přelijte zajíce a servírujte s bramborami.

Podávejte s tělnatým červeným vínem – Barolo, Barbaresco, Bordeaux – Médoc nebo třeba Rioja a Syrah.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *