Ryba po livornsku

Pesce alla livornese

Když přijedete na Tyrhénské pobřeží Toskánska, na severu mu vévodí veliký přístav Livorno. Krom toho, že pro tento kus Itálie jsou typické ančovičky ve všech podobách, ryby se zde upravují alla livornese. Jak jinak v italské kuchyni, jedná se o tak jednoduchou úpravu, až to hezké není, a výsledek je naprosto famózní! Ryba se několik minut dusí v rajčatové omáčce a máte hotovo. Výběr ryby ponechám na vás, chybu neuděláte, pokud koupíte čerstvou pražmu, mořského vlka, parmici, hejka a jiné dobré mořské ryby. K rybě podávejte jen dobrý italský chleba a sklenku suchého bílého vína.

Rybě odstřihněte všechny ploutve a zmrazte je, použijete je do rybího vývaru.


2 porce

  • 2 čerstvé ryby, vykuchat, odstřihnout ploutve, odstranit žábry
  • 1 šalotka, nakrájet najemno
  • 1 konzerva loupaných, krájených rajčat
  • hrst bazalkových lístků
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej
  • citron

Do rozehřáté pánve dejte olivový olej, minutu na mírném ohni poduste šalotku bez hnědnutí, pak přidejte krájená rajčata, plechovku vypláchněte půl hrnkem vody, přilijte do pánve. Přidejte bazalku, osolte, opepřete, mírně přiklopte poklicí a pět minut pomalým varem duse.

Břišní dutinu ryb jemně osolte, opepřete a vložte je do omáčky v pánvi, úplně přiklopte poklicí a cca pět minut z každé strany jemně duste. Ryba by měla být hotová, když do masa zapíchnete vidličku a jemně s ní maso nadzvednete, jde hezky od kosti. Rybu nepřevařte, aby nebyla suchá a nerozpadala se na vločky masa. Chcete šťavnatou rybu.

Ryby dejte na talíř, omáčku ještě dochuťte a zredukujte dle potřeby, přelijte jí ryby, zakápněte citronem, olejem a podávejte.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *