Tagliatelle s houbami a smetanou

Tagliatelle ai funghi e panna

Ačkoliv italská kuchyně příliš smetany nepoužívá, věřte, že v severních oblastech země - Piemont, Lombardie, Trentino - Alto Adige, kde jsou zelené alpské pastviny se šťavnatou trávou, kterou požírají veselé krávy, sem tam smetanu do jídel použijí. Tento pokrm je sytý, smetana zvyšuje energetickou hodnotu jídla a je tedy vhodná do chladných, zimních dnů. Když už se používá do italských těstovin smetana, nedávejte jí hektolitry, použijte jen trošku. Hříbky použijte své, kupované anebo sušené, ale ty sušené předtím na 20 minut namočte do trochy horké vody.


2 porce

  • 160 g sušených tagliatelle nebo 2 dávky čerstvých tagliatelle
  • 2 hrsti čerstvých hříbků, nakrájet na menší kusy nebo 1 hrst sušených
  • 1 šalotka, nasekat najemno
  • 1 stroužek česneku, nasekat najemno
  • malá hrst pancetty, nakrájet na proužky nebo kostičky
  • snítka hladkolisté petržele, nasekat najemno
  • 150 ml husté smetany (30 % tuku a více)
  • parmezán
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • lanýžový olej (volitelné)

Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s vroucí, dostatečně osolenou vodou dle návodu na obalu, čerstvé těstoviny uvařte těsně před dokončením omáčky (cca 1 minuta).

Do horké pánve dejte olivový olej, minutu na něm smažte šalotku a česnek na mírném ohni, pozor, aby česnek nezhnědl a nezhořkl, šalotka taky nesmí zhnědnout. Přidejte pancettu, houby, minutu smažte (pokud jste použili sušené houby, přilijte vodu, ve které jste houby namáčeli), zalijte smetanou, přidejte petržel a vařte prudce cca 3 minuty do zhoustnutí.

Ochutnejte, osolte a opepřete, pozor pancetta je slaná.

Jakmile se těstoviny blíží stavu al dente, dejte je do pánve k omáčce, přidejte rovněž trochu vody z těstovin. Promíchejte a chvíli těstoviny v omáčce zprudka vařte, začnou nasávat šťávy a chutě z pánve. Jakmile je omáčka svařena tak, že hezky kryje lžíci, přimíchejte trochu lanýžového oleje (pokud máte), promíchejte a servírujte posypané parmezánem.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *