Gnocchi s houbami a pancettou

Gnocchi con funghi e pancetta

Noky se dají připravit na mnoho způsobů a každá mamma v Itálii má svůj vlastní recept, který je samozřejmě nejlepší. Nočky z bramborového těsta si klidně můžete připravit dopředu a mít je schované v lednici, pak jen rychle připravíte omáčku a vynikající oběd nebo večeři máte hotovou v okamžiku. Houby jsou nejlepší vaše domácí, které jste si nasbírali sami a máte je čerstvé, v mrazáku anebo sušené. Pokud budete používat houby sušené, namočte je před použitím na půl hodiny do horké vody, nasají do sebe tekutinu.

Pamatujte, že houby sušené mají daleko silnější aroma a koncentrovanější chuť, tak jich můžete použít méně než hub čerstvých. Tekutinu, ve které jste houby namáčeli, přidejte do omáčky a zredukujte spolu s vínem.


2 porce

  • 1 porce noků z 500 g brambor, recept zde
  • 2 stroužky česneku, nakrájet najemno
  • 1 chilli paprička, množství dle chuti, nakrájet
  • 3 hrsti čerstvých, mražených hřibů, nakrájet na kuse
    • anebo 2 hrsti sušených hřibů, viz výše
  • 1 menší hrst pancetty, nakrájet na proužky (lardons)
  • 1,5 dcl suchého bílého vína
  • 1 větvička tymiánu, lístky obrat
  • 1 hrst hladkolisté petržele, nasekat
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • parmezán

Noky uvařte dle základního receptu.

V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte česnek, chilli a na mírném ohni smažte minutu tak, aby česnek nezhnědnul. Pak přidejte houby, pancettu, zamíchejte, zalijte vínem (popř. přidejte výluh z hub sušených), osolte (pozor, pancetta je slaná), opepřete, přidejte tymián, petržel a 2 – 3 minuty vařte na mírném ohni, aby se odpařil alkohol, houby změkly a pustily šťávu.

Přidejte čerstvé nebo předpřipravené noky, prohoďte obsah pánve, aby se noky obalily omáčkou. Pokud máte vodu, ve které se noky vařily, malé množství vody přidejte do pánve. Zvyšte plamen a minutu vařte, noky se ohřejí, nasají chutě a šťávy a omáčka se zredukuje. Jakmile zhoustne, servírujte posypané parmezánem a zakápnuté extra panenským olivovým olejem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *