Hedvábné kapesníčky s pestem z medvědího česneku

Mandilli di seta al pesto di aglio orsino

Mandilli di seta jsou v doslovném překladu janovského nářečí hedvábné kapesníčky. Protože se dělají v okolí Janova, který je na Ligurské riviéře, není divu, že je připravují s pestem. Pravé ligurské pesto je z bazalky. Dá se však na jaře obměnit třeba medvědím česnekem a pesto rázem dostane jiný nádech.

Mandilli připravte strojkem na těstoviny dle základního receptu a pláty těsta pak rozkrájejte rádlem na čtverečky 5 x 5cm. Pokud strojek nemáte, vyválejte těsto válečkem tak, jak je psáno v základním receptu na domácí těstoviny, a natrhejte těsto na kousky 5 x 5 cm.

Je potřeba upozornit, že pesto nesmíte vystavovat vysokým teplotám, jinak ztratí svou krásně zelenou barvu.


2 porce

  • 2 dávky těsta na těstoviny, vytvarovat v mandilli (viz výše)
  • 1 hrst listů z medvědího česneku
  • 30 – 40 ml extra panenského olivového oleje (ne příliš výrazné chuti)
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1 menší hrst strouhaného pecorina nebo parmezánu nebo mix obou napůl
  • sůl
  • pár kapek citronové šťávy

Máte dvě možnosti, buď si pesto připravíte v hmoždíři jako já, trošku se u toho zpotíte, ale je to klasický a romantický způsob přípravy, nebo dáte všechno do mixéru a za 15 vteřin máte hotovo.

Příprava v hmoždíři

Do hmoždíře dejte medvědí česnek, větší špetku soli a oříšky a začněte třít, sůl a oříšky napomůžou česneku, aby se rozetřel na malé kousky a uvolnil silice. Pak přilévejte olej a míchejte, oleje dejte dle svého gusta. Přidejte pár kapek citronové šťávy. Nakonec přimíchejte strouhaný sýr a máte hotovo. Chuť oleje a sýra by měla být vyrovnaná, nic by nemělo vyčnívat. Pesto vydrží dlouho v lednici, na povrch pesta nalijte vrstvu olivového oleje, funguje jako médium, přes které se nedostanou plísně a bakterie.

Příprava v mixéru

Do mixéru (food processor) dejte větší špetku soli, bazalku, oříšky a česnek. Rozemelte na drť, cca 10 vteřin. Pak přilijte olej, krátce promixujte. Přidejte pár kapek citronové šťávy. Přisypejte sýr, krátce promixujte a máte hotovo. Chuť oleje a sýra by měla být vyrovnaná, nic by nemělo vyčnívat. Nemixujte příliš, pesto by nemělo žádnou strukturu a česnek by mohl zhořknout. Skladujte v lednici pod vrstvou olivového oleje, viz výše.

Ve velkém hrnci s prudce vroucí a osolenou vodou uvařte mandilli, jakmile jsou al dente, dejte do velké mísy spolu se dvěma lžicemi vody, ve které se těstoviny vařily. Přidejte 2 – 3 lžice pesta. Horká voda z těstovin rozpustí sýr a následně podpoří emulgaci pesta. Promíchejte, dle chuti eventuálně přidejte olej a sýr a podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *