Risotto ai carciofi sott'olio
Artyčok je děsně zvláštní rostlina, kterou můžete použít k vaření. Jedná se o bodlák, který se sbírá ještě předtím, než se mu založí pořádné srdíčko plné bodlin. Artyčok hojně roste ve Středomoří, kde je v kuchyni často využíván. Ne vždy jsou čerstvé artyčoky k sehnání, proto můžete použít artyčoky naložené. Kupte si artyčoky naložené v oleji, ne v octě. Dají se dnes dobře sehnat v supermarketech nebo lahůdkách.
2 porce
- 1 risotto bianco
- do základu použijte cibuli, celer a olivový olej
- také 1 střední mrkev, nakrájet na kostičky
- 2 hrsti různých hub, nakrájet na větší kusy
- pokud použijete sušené, namočte je na 20 min do trochy horké vody
- 3 - 5 artyčoků (dle velikosti) naložených v oleji, 1 rozkrojit napůl, zbylé rozčtvrtit
- 2 větvičky hladkolisté petržele, nasekat nadrobno
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- máslo
Připravte základ na risotto dle základního receptu. Do základu použijte olivový olej, cibuli, celer a mrkev.
Přidejte rýži, zastříkněte vínem, odpařte alkohol a začněte postupně podlévat vývarem. Po 7 minutách přidejte houby a petržel, pokud přidáváte houby sušené, přilijte s nimi do hrnce i vodu, ve které byly houby namočené. Jakmile se bude rýže blížit stavu al dente, přidejte čtvrtky artyčoků. Když je risotto al dente, odstavte, přidejte hrst parmezánu, lžíci másla a oleje, ve kterém byly naložené artyčoky, dochuťte solí, pepřem, promíchejte, přikryjte poklicí a nechejte pět minut stát.
Promíchejte, podávejte a risotto dozdobte polovinou artyčoku.
Podávejte s červenými víny jako jsou Dolcetto, Valpolicella nebo Beaujolais.