Gnocchi alla sorrentina
Kdo z vás byl v Sorrentu, ví, o čem mluvím. Strmé Amalfské pobřeží s krásnými kaskádovitě postavenými domečky a zahradami hýčkají sluneční paprsky, které skvěle prospívají zdejším rajčatům San Marzano, která jsou krásně červená, sladkokyselá a mají plnou a silnou rajčatovou chuť.
Amalfi spadá do regionu Kampánie, kde se chovají buvoli a zdejší bůvolí mozzarella (mozzarella di bufala anebo fior di latte – „mléčný květ“) je vyhlášená jako jedna z nejlepších na světě a chráněná zeměpisným místem původu DOC. Kdo z vás bůvolí mozzarellu ochutnal, určitě mi dá za pravdu, že je lehounká, krásně jemná, pěkně voní bůvolím mlékem či pižmem, jak někdo tvrdí, a doslova se rozplývá na jazyku.
Tyto základní dvě suroviny tvoří základ noků ze Sorrenta a věřte, že to úplně stačí. Budete v gastro nebíčku.
2 - 3 porce
- 1 porce noků z 500 g brambor, recept zde (čerstvě nebo předem připravené)
- 1 plechovka loupaných rajčátek (San Marzano), pokud jsou celá, rozmačkejte je vidličkou
- 2 stroužky česneku
- hrst bazalkových lístků, natrhat
- 1 větší bůvolí mozzarella
- parmezán
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Gnocchi uvařte dle základního receptu.
Do horké pánve dejte olivový olej, přidejte česnek a minutu na mírném ohni smažte tak, aby česnek nezhnědnul. Přidejte konzervovaná rajčata, promíchejte, osolte, opepřete a přidejte bazalku, pár lístků si nechejte nakonec. Omáčku pět minut vařte na středním plameni, pak přidejte noky, prohoďte obsah pánve, aby se noky obalily omáčkou a nasály její chuť a aroma.
Pánev odstavte. Do omáčky natrhejte mozzarellu, zbytek bazalkových lístků, nastrouhejte parmezán, zakápněte extra panenským olivovým olejem a promíchejte. Mozzarella začne měknout a rozpouštět se. Jakmile se tak stane, servírujte.
Posypejte parmezánem, zakápněte olejem a buon appetito!