Insalata di polpo
Salát z chobotnice poslouží v menší porci jako ideální předkrm, nebo ho můžete zařadit za hlavní chod, a pokud ho připravíte ve větším množství, můžete salát použít jako lehký oběd nebo večeři. K salátu podávejte dobré pečivo středomořského typu - třeba ciabattu. Chobotnice se vaří většinou déle než hodinu, starší kousek má ve svých chapadlech tuhá kolagenová vlákna, která je třeba pomalým varem "rozbít", tak docílíte měkkého masa a nebudete chobotnici žvýkat jako podrážku.
2 porce
- 400 - 500 g chobotnice (1 - 2 velké nebo více menších)
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule, nakrájet na plátky
- 1 mrkev, nakrájet na kolečka
- 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájet na kusy
- 3 větvičky hladkolisté petržele, svázat provázkem do kytičky
- 100 ml suchého bílého vína nebo suchého vermutu
- 3 kuličky černého pepře
- citronová šťáva
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- větvička hladkolisté petržele, nakrájet najemno
- listy salátu (Boston, římský, ledový, hlávkový, rukola atd...)
- vyprat a osušit (nebo odstředit v odstředivce na saláty)
- několik nevypeckovaných oliv na dozdobení
Chobotnici připravte a očistěte, jak je psáno v kapitole o mořských plodech. Nezapomeňte chapadla naklepat paličkou, částečně tak rozbijete tuhá vlákna (filamenta), zbytek tuhých vláken se rozpadne až vařením. Pak také dle návodu chobotnici zblanšírujte (5 - 10 minut).
Na konci blanšírování chobotnici z vroucí vody nevytahujte a nevkládejte ji do studené vody. Ztlumte oheň, aby voda jen lehounce probublávala, a do hrnce přidejte mrkev, cibuli, celer, česnek, víno, střik citronové šťávy, kuličky černého pepře, špetku soli a vařte na mírném ohni nepřikryté, až je chobotnice měkká (30 - 90 minut dle stáří a velikosti chobotnice).
Chobotnici vyjměte z hrnce a dejte do mísy s ledovou vodou. Tím zastavíte proces varu. Nechejte pár minut odpočívat. Pak chobotnici sceďte, osušte v papírových utěrkách a nakrájejte na kousky. Dejte do mísy.
Z citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře připravte salátovou zálivku vinaigrette v dostatečném množství - pro chobotnici i listy salátu.
Část zálivky nalijte na chobotnici a promíchejte.
V druhé míse promíchejte zbytek zálivky se salátovými listy.
Salát hezky naaranžujte na talíř, do středu dejte chobotnici, dozdobte olivami a servírujte s dobrým bílým chlebem a suchým bílým vínem jakou jsou Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Pinot grigio, Pinot bianco nebo třeba Grenache blanc.
Poznámka: Vodu, ve které jste vařili chobotnici s aromatickou zeleninou, použijte jako rybí/chobotnicový vývar do vašich rybích pokrmů. Chobotnici si můžete připravit 1 - 2 dny předem. Vychladlé kousky chobotnice dejte do hermeticky uzavíratelné krabičky a dejte do lednice. Tak vám v lednici vydrží 1 - 2 dny. Protože maso chobotnice obsahuje velké množství kolagenu, 1 - 2 hodiny před přípravou salátu krabičku vytáhněte z lednice. Maso se ohřeje na pokojovou teplotu a nebude mít kolem sebe ztuhlé želé. Pak maso smíchejte se zálivkou, salátové listy rovněž a servírujte.