Parfait de maïs gratiné
Parfait znamená francouzsky perfektní. Jemným pěnám se někdy říká parfait, protože jsou tak lehké a jemné, až jsou perfektní! Ačkoliv byste si mysleli, že kukuřice se nejvíce pojídá v U.S.A., i ve Francii jsou regiony, kde je kukuřice velmi rozšířená a oblíbená. Třeba v regionu Auvergne-Rhône-Alpes, jehož hlavním městem je Lyon - město gurmánů. V polích kolem Lyonu a města Bourg en Bresse se kukuřici daří a používají ji mj. k výkrmu známých kukuřičných kuřat z Bresse (Poulet de Bresse).
Tento recept je velmi jednoduchý, hodí se jako příloha k pečeným nebo grilovaným masům. Můžete ho připravit individuálně v keramických miskách nebo parfait zgratinovat ve velké zapékací míse.
- 4 kukuřičné lusky (cca 600 - 700 g kukuřičných zrn)
- ideálně ještě mladá a sladká kukuřice
- lze použít i sterilovanou kukuřici
- 2 vejce
- 125 ml smetany (30 % tuku a více) nebo crème fraîche
- 125 ml mléka
- 60 g hladké mouky
- sůl, čertvě mletý černý pepř
- máslo
- sýr švýcarského typu (Gruyère, Comté, Emmentaler...)
Troubu předehřejte na 180°C.
Pokud je kukuřičný lusk ve slupce, oloupejte ho. Nožem opatrně seřízněte jednotlivá zrna od klasu. Zrna dejte do mixéru (food processor) a rozmixujte. Pak přidejte vejce, smetanu, mléko, mouku a promixujte. Dochuťte solí a pepřem.
Směs nalijte do misek/zapékací mísy vymazané máslem. Povrch gratinu štědře posypejte strouhaným sýrem, na povrch položte kousíčky másla a dejte do střední etáže trouby. Pečte cca 30 - 40 minut.
Parfait je hotové, až jeho povrch krásně zezlátne a na špejli, kterou píchnete do středu parfait, nebude ulpívat syrové těsto.
Podávejte ihned.