Vánoční perníčky

Perníky neodmyslitelně patří k českým Vánocům a jejich kořeny sahají hluboko do naší historie. Perník se dříve jmenoval peprník, protože jeho hlavní přísadou byl pepř. Postupně se recept měnil a do perníků se přidávala i jiná koření. Tak či onak byl perník symbolem bohatství, protože koření dříve byla drahá komodita, a tak se pekl jen v bohatých hanzovních městech jako například v Norimberku (Nürnberger Lebkuchen – mám je moc rád, jsou dobré a vláčné!). Nejznámější české perníky jsou perníky pardubické, prý ale vůbec z Pardubic nepochází! Jsou z Hradce Králové, Vilém z Pernštejna recept koupil a začal perníky péct právě v Pardubicích.

Správné perníkové těsto by mělo cca měsíc fermentovat, pak se tvarovat a péct. Existuje mnoho variací receptů, některé perníky se můžou péct těsně před Vánoci a hned po upečení jsou měkké. Jejich chuť bude vždycky horší, protože postrádají čas na zrání.

Můj recept se peče 4 týdny před Vánocemi při začátku adventu. Perníky jsou po upečení tvrdé jako kámen. Dají se do krabice a uloží na chladné místo, kde během měsíce zkřehnou a chuťově uzrají. Je to recept mé maminky, perníky jsme spolu pekli od mého dětství, máme je moc rádi, a tak si bez nich Vánoce nedokážu představit.

Pokud jste šílenci jako já, můžete z těsta nejprve připravit perníkovou chaloupku. Pak vykrajujte perníčky.

  • 6 vajec
  • 500 g cukru krupice
  • 250 g tekutého medu
  • 2 vrchovaté lžičky jedlé sody
  • 1 kg hladké mouky na křehké pečivo (má nižší obsah lepku)
  • koření, rozemlít v mlýnku na koření nebo rozdrtit ve hmoždíři
    • 2 vrchovaté lžičky mleté skořice
    • 5 hřebíčků
    • 2 lžičky fenyklových semínek
    • 5 kuliček nového koření
    • 2 lžičky anýzových semínek
    • 1 rovná lžička koriandrových semínek

Vaječná glazura

  • 1 vejce, rozšlehat s 1 lžičkou vody

Bílková poleva (glaçage royal)

  • 1 bílek
  • pár kapek citronové šťávy
  • 160 – 180 g cukru moučka, prosít přes síto
  • 4 g bramborového škrobu

 

Vejce s cukrem vyšlehejte v robotu do pěny. Přidejte med. Pak přidejte jemně namleté/rozdrcené koření. Prošlehejte.

Mouku smíchejte se sodou a prosejte přes sítko na pečící papír. Tím docílíte rovnoměrného rozprostření sody a perníky vám v troubě rovnoměrně „vyskočí“.

Do vaječné pěny přisypejte mouku se sodou. Vařečkou pečlivě promíchejte. Vznikne vám ne zcela tuhé, lepivé těsto.

Těsto zabalte do potravinové folie a dejte přes noc do lednice. V chladu lehce zatuhne.

Druhý den si připravte plechy na pečení, vyložte je pečícím papírem, přichystejte si formičky na vykrajování a troubu předehřejte na 200°C.

Pokud se rozhodnete pro přípravu chaloupky, z těsta nejprve vykrojte díly na chaloupku. Pak se pusťte do vykrajování samotných perníků.

Neválejte celé těsto najednou, vždycky vezměte kus těsta, a ten vyválejte. Těsto podsypávejte moukou, aby se vám nepřilepilo k válu. Při válení ho lehce poprašte i shora, aby se vám nelepilo k válečku. Jakmile dosáhnete tloušťky těsta 1,5 – 2 mm, můžete začít vykrajovat.

Jednotlivé kousky vykrojeného těsta klaďte na plech s dostatečnými mezerami, protože díky sodě v těstu perníčky v troubě vyskočí a zvětší svůj objem, nechcete, aby se vám k sobě perníky slepily.

Zbytky těsta vždycky štětcem oprašte od mouky a dejte stranou, přikryjte potr. folií. Až spotřebujete veškeré těsto, zbytky spojíte dohromady, vyválíte a můžete vykrajovat dále. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Proč těsto od mouky oprašujete štětcem? Do těsta byste zbytečně zapracovali více mouky a perníky by vám v troubě tolik nevyskočily a byly by tuhé.

Pečte ve střední etáži trouby dozlatova, dávejte pozor, perníky se pečou rychle a rovnež je snadno a rychle spálíte, obsahují velké množství cukru, proto rychle na povrchu karamelizují.

Ihned po vytažení z trouby je potřete vaječnou glazurou.

Nechejte vychladnout.

Perníky můžete ještě týž nebo následující den zdobit cukrovou polevou.

Pro její přípravu jen smícháte bílek, citronovou šťávu a prosátý cukr se škrobem. Metlou promíchejte.

Pro zdobení můžete použít pytlík na zdobení nebo jako já zdobící pero, vypadá jako hodně tlustá propiska, naplní se polevou a můžete zdobit. Tím, že zdobící pero držíte v ruce jako tužku, je zdobení velmi snadné.

Pokud je poleva příliš tekutá, přidejte do ní větší množství cukru – množství variuje dle vašich požadavků a taky velikosti vaječného bílku.

Polevu na pernících nechejte ztvrdnout, perníky uložte do krabice na chladné místo, ideálně do sklepa, kde do Vánoc uzrají a změknou. Týden před Vánoci perníky zkontrolujte, pokud stále nejsou měkké, můžete do krabice přidat 1 – 2 jablka rozkrojená na čtvrtiny. Perníky do sebe nasají vlhkost z jablek a změknou. Jablka měňte každé dva dny. 

***

Několik rad k přípravě chaloupky – pro nadšence

  • Nemusíte připravovat tak složitou chaloupku jako já, můžete ji udělat bez šikmé boční střechy a bez podkrovního pokojíčku.
  • Všechny stěny a střechy si narýsujte na papír a vystřihněte. Střechy udělete o 1 – 2 cm delší na každé straně. Až budete stěny péct, zvětší svou délku a střecha by vám stěny nepřekrývala, což vypadá divně.
  • Okna můžete vykrojit před pečením anebo ostrým nožíkem/vykrajovátkem po upečení. Mně se více osvědčilo vykrajování po upečení.
  • Z čelní stěny vykrojte dveře.
  • Vykrojené dveře ale zmenšete, protože vám v troubě „vyskočí“ a budou příliš velké na otvor, který jste vykrojili.
  • Všechny vykrojené kusy po přenesení na plech ještě dorovnejte, ať přesně sedí na vaši vystřiženou šablonu. Pamatujte, že čím přesnější budete, tím jednodušeji se vám bude chaloupka slepovat.
  • Jakmile máte chaloupku a perníky upečené, pusťte se do zdobení perníků. Chaloupku si nechejte až nakonec. Ozdobte stěny a střechy (rampouchy se dělají až po slepení chaloupky). Vše nazdobte a nechejte zaschnout.
  • Aby vám stěny chaloupky v rozích k sobě lícovaly, na struhadle jejich okraje (rohy chaloupky) ostrouhejte do úhlu 45°. Tím vám hezky sednou k sobě a vytvoří perfektní pravý úhel.
  • Do polevy přidejte cukr v takovém množství, aby byla hustější, než používáte na zdobení. Slepte k sobě půdorys chaloupky. Pak přidejte střechy.
  • Nakonec hustou polevou vytvořte na okrajích střechy rampouchy.
  • Chaloupku nechejte ztvrdnout do druhého dne.
  • Pak ji přeneste na místo, které chcete chaloupkou ozdobit.

2 thoughts on “Vánoční perníčky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *