Květákový timbale

Timbale de choux-fleur

Timbale je cokoliv, co dáte do formy, pomalu to upečete a následně vyklopíte. V našem případě je to květáková směs, která se pomalu peče ve vodní lázni, pak se vyklopí a podává s omáčkou.

Květákový timbale podávejte jako předkrm v menším množství nebo pořádnou porci jako hlavní chod. Formu si vyberte dle své libosti, můžete připravit i individuální malé timbales pro každého strávníka. Já jsem timbale podával s provensálskou rajčatovou omáčkou, skvěle se ke květáku hodí. Můžete ale udělat sýrovou omáčku Mornay (bešamel s přídavkem strouhaného sýra) nebo kari omáčku (sauce au cari).


6 porcí

  • 40 g čerstvé strouhanky
    • najemno rozemlít bílou střídu z toastového chleba
  • 1 velká cibule, nakrájet najemno
  • máslo
  • 60 g sýru švýcarského typu (Emmentaler, Gruyère…)
  • 5 vajec
  • 250 ml mléka
  • 1 větší květák
    • rozebrat na růžice, uvařit ve vodě nebo na páře doměkka
    • pak propasírovat přes pasírku v jemné pyré
    • květák můžete i rozmixovat (nepřežeňte to, timbale by měl mít strukturu)
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • strouhanka na vysypání formy

Troubu předehřejte na 160°C.

Formu, ve které budete timbale péct, vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Přebytečnou strouhanku z formy vyklepněte.

Do horkého rendlíku dejte máslo, přidejte cibuli, promíchejte, přikryjte pokličkou, občas promíchejte a na mírném ohni nechejte zesklovatět.

Mezitím v míse smíchejte vejce, sýr, květákové pyré, strouhanku, dochuťte solí, pepřem a muškátem (opatrně, muškát je silné koření, chcete jen jemnou chuť v pozadí).

Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte k ní 30 g másla, zalijte mlékem a přiveďte k varu, máslo se v mléku rozpustí. Odstavte.

Květákovou směs míchejte metlou a tenkým proudem do ní nalijte mléko s cibulkou.

Promíchejte a zkontrolujte dochucení.

Směs nalijte do formy a postavte ji na hluboký plech/pekáč. Pekáč s formou dejte do dolní etáže trouby.

Timbale se musí péct pomalu, aby nebyl hrudkovitý. To zajistí vodní lázeň (bain-marie). Proto do pekáče (ve kterém stojí forma) nalijte vroucí vodu tak, aby sahala do 1/3 výšky vašeho timbale.

Pečte dle velikosti vašeho timbale  20 – 60 minut. Teplotu v troubě regulujte tak, abyste vodní lázeň drželi těsně pod bodem varu, nesmí vřít, jinak bude timbale hrudkovitý.

Timbale je hotový, když do středu píchnete nožíkem a po vytažení na něm neulpívá syrové těsto.

Formu vytáhněte z trouby a nechejte 5 minut odpočívat. Timbale si „sedne“ a při vyklopení se nerozpadne.

Opatrně timbale vyklopte na servírovací talíř a podávejte s omáčkou dle své libosti.

Podávejte s vychlazeným rosé (např. Côtes de Provence) nebo červeným Beaujolais, Lemberger (Blaufränkisch, Frankovka) a Barbera.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *