Timbale de choux-fleur
Timbale je cokoliv, co dáte do formy, pomalu to upečete a následně vyklopíte. V našem případě je to květáková směs, která se pomalu peče ve vodní lázni, pak se vyklopí a podává s omáčkou.
Květákový timbale podávejte jako předkrm v menším množství nebo pořádnou porci jako hlavní chod. Formu si vyberte dle své libosti, můžete připravit i individuální malé timbales pro každého strávníka. Já jsem timbale podával s provensálskou rajčatovou omáčkou, skvěle se ke květáku hodí. Můžete ale udělat sýrovou omáčku Mornay (bešamel s přídavkem strouhaného sýra) nebo kari omáčku (sauce au cari).
6 porcí
- 40 g čerstvé strouhanky
- najemno rozemlít bílou střídu z toastového chleba
- 1 velká cibule, nakrájet najemno
- máslo
- 60 g sýru švýcarského typu (Emmentaler, Gruyère...)
- 5 vajec
- 250 ml mléka
- 1 větší květák
- rozebrat na růžice, uvařit ve vodě nebo na páře doměkka
- pak propasírovat přes pasírku v jemné pyré
- květák můžete i rozmixovat (nepřežeňte to, timbale by měl mít strukturu)
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- strouhanka na vysypání formy
Troubu předehřejte na 160°C.
Formu, ve které budete timbale péct, vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Přebytečnou strouhanku z formy vyklepněte.
Do horkého rendlíku dejte máslo, přidejte cibuli, promíchejte, přikryjte pokličkou, občas promíchejte a na mírném ohni nechejte zesklovatět.
Mezitím v míse smíchejte vejce, sýr, květákové pyré, strouhanku, dochuťte solí, pepřem a muškátem (opatrně, muškát je silné koření, chcete jen jemnou chuť v pozadí).
Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte k ní 30 g másla, zalijte mlékem a přiveďte k varu, máslo se v mléku rozpustí. Odstavte.
Květákovou směs míchejte metlou a tenkým proudem do ní nalijte mléko s cibulkou.
Promíchejte a zkontrolujte dochucení.
Směs nalijte do formy a postavte ji na hluboký plech/pekáč. Pekáč s formou dejte do dolní etáže trouby.
Timbale se musí péct pomalu, aby nebyl hrudkovitý. To zajistí vodní lázeň (bain-marie). Proto do pekáče (ve kterém stojí forma) nalijte vroucí vodu tak, aby sahala do 1/3 výšky vašeho timbale.
Pečte dle velikosti vašeho timbale 20 - 60 minut. Teplotu v troubě regulujte tak, abyste vodní lázeň drželi těsně pod bodem varu, nesmí vřít, jinak bude timbale hrudkovitý.
Timbale je hotový, když do středu píchnete nožíkem a po vytažení na něm neulpívá syrové těsto.
Formu vytáhněte z trouby a nechejte 5 minut odpočívat. Timbale si "sedne" a při vyklopení se nerozpadne.
Opatrně timbale vyklopte na servírovací talíř a podávejte s omáčkou dle své libosti.
Podávejte s vychlazeným rosé (např. Côtes de Provence) nebo červeným Beaujolais, Lemberger (Blaufränkisch, Frankovka) a Barbera.