Kapustová polévka z Canavese

Zuppa di cavolo canavesana

Canavese leží v italském Piemontu severně od Turína v podhůří Alp. Vaří se tam tato sytá polévka z kapusty a alpského sýra. Jedná se o typický zimní pokrm pocházející z horských oblastí severní Itálie. Dodá tělu energii a skvěle chutná. Je to typické jídlo cucina povera (kuchyně chudých). Přidává se do ní starý a suchý chléb, levná kapusta, která rostla každé hospodyňce na zahrádce i v zimě pod vrstvou sněhu, a alpský sýr připravený z mléka krav pasoucích se na alpských pastvinách.

Ačkoliv polévka nevypadá na první pohled vábně, chuťově je vynikající, je perfektně stvořená pro chladné zimní dny.

Stejně jako u těstovin pizzoccheri i zde je žádoucí, aby byl česnek zarestován do světle hnědé barvy, dostane lehce nahořklou chuť, která ladí ke košťálové chuti kapusty.

S polévkou podávejte tělnaté bílé víno – Sauvignon blanc, Pinot bianco/grigio, Chardonnay. 


4 porce

  • 1/2 hlávky velké kapusty
    • rozebrat na jednotlivé listy
    • tuhý košťál vyhodit
  • 1,5 l světlého kuřecího/telecího/hovězího vývaru
    • přivést k varu v rendlíku
  • 150 g starého suchého chleba středomořského typu
    • ciabatta, bageta
  • 200 g sýra Taleggio nebo Fontina
  • 75 g jemně strouhaného parmezánu
  • 4 stroužky česneku
    • nakrájet na plátky
  • máslo
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Nejprve zblanšírujeme kapustu. Z každého listu odstřihněte/vykrojte tuhé středové žebro, které listem probíhá. Pak listy nakrájejte na větší kusy.

Přiveďte k varu velký hrnec plný vody. Jakmile voda začne vřít, vodu osolte. Vhoďte do ní kapustu, přiveďte co nejdříve zpět k varu a na středním ohni vařte, až začne kapusta měknout.

Kapustu sceďte a zalijte ledovou vodou, zastavíte tak proces varu. Chvíli nechejte stát. Pak sceďte

Na dno hrnce vyskládejte část kapustových listů. Pak přidejte vrstvu suchého chleba nalámaného na kousky. Zasypejte částí taleggia a parmezánu. Pokračujte v dalších vrstvách kapusta – chleba – sýr – kapusta.

Vroucí vývar dochuťte solí a pepřem. Vývarem zalijte obsah vašeho hrnce tak, aby bylo vše tak tak ponořené. Chvíli počkejte. Chleba určité množství vývaru vsákne. Přilijte další vývar, aby byl obsah hrnce znovu tak tak pod hladinou.

Hrnec postavte na velmi slabý oheň, aby polévka zůstala horká do doby než připravíte česnek.

Polévka nesmí vřít, jen ji ohřívejte.

Obsah hrnce nemíchejte. Na dně jsou kapustové listy, které brání tomu, aby rozteklý sýr v polévce stekl na dno a přichytil se.

V pánvi rozpusťe 80 g másla, přidejte česnek a na středním ohni česnek restujte do světle hnědé barvy. Ihned odstavte.

Polévku rozlijte do talířů, zalijte máslem s česnekem a podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *