Nicejský koláč

Quiche Niçoise à la tomates

Quiche Niçoise nebo à la tomate v horkých letních dnech vystačí se salátem jako lehký oběd nebo večeře. Když ho dáte do trouby, byt vám voní jako v Provence. V koláči se snoubí všechny typicky provensálské chutě. Olivy, česnek, oregáno, rajčata a ančovičky.


6 porcí, forma o průměru 24 cm

 

  • 1 předpečený korpus ze slaného koláčového těsta
  • olivový olej
  • 1 cibule, nasekat najemno
  • 1 kg masitých rajčat, Marmande, San Marzano, býčí srdce
  • 1 stroužek česneku, oloupat, nasekat najemno
  • lístky z větvičky oregana (nebo ½ lžičky sušeného), nasekat najemno
  • hrst lístků bazalky (nebo lžička sušené), nakrájet chiffonade (viz bazalka)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • špetka cayenského chilli
  • 6 filetů ančoviček, jemně nasekat + olej z konzervy
  • 1 snítka hladkolisté petrželky, nasekat najemno
  • černé olivy, vypeckovat (nekupujte vypeckované, chutnají otřesně)
  • 3 lžíce rajčatového koncentrátu (concentrato di pomodoro)
  • parmezán

Do horní etáže trouby položte plech (ideálně hliníkový) nebo desku na pečení chleba. Troubu s plechem/deskou předehřejte na 190°C.

Rozehřejte větší pánev, dejte do ní trochu oleje, přidejte cibulku a oregáno, restuje 5 minut bez zhnědnutí, až cibule zesklovatí. Pak přimíchejte na hrubo nasekaná rajčata, dále česnek, bazalku, lehce osolte (pozor, později budete přidávat ančovičky, jsou slané), opepřete. Přikryjte poklicí a pomalu duste 5 min, rajčata změknou a pustí šťávu. Pak pánev odkryjte, zvyšte plamen a odpařte z pánve téměř všechnu tekutinu. Odstavte a nechejte chvíli vychladnout.

V míse smíchejte vejce, žloutky, ančovičky, petrželku, chilli, rajčatový koncentrát, trochu oleje z konzervy ančoviček a asi 2 lžíce olivového oleje. Přimíchejte rajčatovou směs. Nesmí být příliš horká, jinak byste uvařili vejce a žloutky. Dochuťte solí a pepřem a směs vylijte do předpečeného korpusu. Na vrch naskládejte vypeckované olivy, zastrouhejte parmezánem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do horní etáže trouby na předehřátý plech/desku cca 30 min, až je koláč upečený a zlatavý na povrchu. Když do středu quiche píchnete párátkem, vytáhnete ho čisté, nebude na něm ulpívat náplň.

Vytáhněte z trouby, z koláče sejměte obrubu/ráfek a ihned servírujte. Pokud budete quiche podávat později, rozpečte jej na chvíli v troubě o 200°C.

Podávejte s rosé Côtes de Provence nebo svěžím červeným vínem Beaujolais, Dolcetto, Barbera, Frankovka anebo Valpolicella.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *