Concombres au beurre à la crème
Pro mě jsou dušené okurky objevem posledního roku. Nikdy mě ani nenapadlo, že by někdo okurky dusil a ve výsledku, že by chutnaly tak dobře!!! Když jsem se do receptu pouštěl, měl jsem obavy, ale výsledek byl naprosto famózní. Podávejte je ke kuřeti, ozdobte s nimi telecí nebo je přidejte ke grilovanému vepřovému.
4 porce
- 8 velkých polních okurek nebo okurek hadovek
- 2 lžíce bílého vinného octu
- špetka cukru
- 1,5 lžičky soli
- 30 g másla, rozpustit
- 1 šalotka nebo jarní cibulka, nasekat najemno
- snítka kopru, nasekat
- čerstvě mletý černý pepř, sůl
- 500 ml smetany (33 % tuku)
- pár větviček hladkolisté petržele, nakrájet nadrobno
Okurky oloupejte, odřízněte konce, rozřízněte podélně napůl a lžičkou vyškrábněte semínka. Nakrájejte každou půlku podélně na 3 - 4 díly. Každý díl pak nakrájejte na 3 - 4 kousky, vzniknou vám hranolky dlouhé asi jako váš palec.
Hranolky dejte do mísy, posypejte solí, cukrem, zalijte octem a promíchejte. Marinujte minimálně 30 minut, sem tam promíchejte. Sůl z okurek vytáhhne přebytečnou vlhkost, cukr s octem okurkám dodají příjemnou sladkokyselost.
Troubu předehřejte na 190°C. Okurky zceďte, osušte v utěrce, dejte do pekáče. Zasypejte koprem a šalotkou, zalijte máslem, dochuťte solí a pepřem (je-li třeba) a promíchejte. Dejte péct do střední etáže trouby na 60 minut. Dvakrát až třikrát okurky otočte. Měly by lehnounce chytnout barvu. Ale opravdu lehce. Měly by být měkké, ale zároveň pořád trochu křupavé.
Během toho, co se pečou, zredukujte smetanu v rendlíku na polovinu. Bude hustá. Ochuťte solí a pepřem. Jakmile jsou okurky hotové, smetanu nalijte do pekáče k okurkám, promíchejte a ihned servírujte. Posypejte petrželkou.
Dušené okurky si můžete připravit i předem. Upečte je stejně jako je psáno v receptu. Pak je vytáhněte z trouby a nechejte nepřikryté vychladnout. Před podáváním je 5 minut prohřejte v troubě o teplotě 180°C, pak zalijte smetanou a podávejte.