Loupání rajčat

Do některých receptů je potřeba rajčata oloupat. Z perfektně vyzrálých rajčat tak můžete připravit skvělou domácí rajčatovou omáčku, která bude stejně dobrá, ne-li lepší než ta, kterou přípravíte z loupaných, italských rajčat v konzervách. Na omáčky jsou velice vhodná rajčata San Marzano nebo masitá rajčata (býčí srdce, Marmande), která mají veliký podíl masité části vůči vodnaté dužině se semínky.

Dejte vařit hrnec s vodou.

Na rajčatech nožíkem nakrojte křížek (jen do slupky, do dužiny minimálně).

Rajčata po 4 – 5 ks vhoďte do vroucí vody a počítejte 10 s (jednadvacet, dvaadvacet, …). Pak je děrovanou lžící vyjměte a dejte do mísy s ledovou vodou. Rajčata oloupejte.

Pak rajčata překrojte napůl. Vezměte každou půlku, obraťte ji říznutou stranou dolů a vymáčkněte z ní vodnatou dužinu a semínka.

Z takto připravených rajčat odřízněte tuhé místo, kde se připojuje stopka. Dužinu nakrájejte na kostičky (concassé de tomates) a rajčata jsou připravena k použití.