Lososový gratin

Gratin de saumon

Zapečený lososový gratin vám s dobrým salátem a bagetou poslouží jako lehký oběd nebo večeře. Losos obsahuje omega nenasycené mastné kyseliny, takže pokrm je i zdravý. Hotový je za chvíli a nedá moc práce. Pokud nemáte čerstvého lososa, můžete použít konzervovaného ve vlastní šťávě. Podívejte se ale na konzervu, abyste věděli, jaký má losos původ.


4 porce

  • 1 malá cibule, nakrájet najemno
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 200 g čerstvého lososa (nebo konzervovaný – viz výše)
    • najemno rozsekat v mixéru nebo rozemlít v mlýnku na maso
  • 250 ml mléka
  • 125 ml bílého vína nebo vermutu
  • 3 – 5 lžic smetany ke šlehání nebo crème fraîche
  • 3 větvičky (citronového) tymiánu nebo oregana, obrat lístky, nasekat najemno
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 hrst sýru švýcarského typu (Gruyère, Emmentaler), nahrubo nastrouhat
  • máslo

 

Troubu předehřejte na 220°C. Pokud používáte lososa z konzervy, vyklopte ho na cedník a nechejte šťávy okapat do misky.

Připravíme si bešamel. V rendlíku přiveďte k varu mléko. Pokud používáte čerstvého lososa, vhoďte ho do mléka, přiveďte k varu a ihned odstavte.

Připravíme si jíšku (roux). V hrnci rozpusťte máslo, jakmile přestane pěnit, přidejte cibulku a 5 minut smažte, až zesklovatí. Pak přidejte mouku a na mírném ohni 2 minuty smažte bez zhnědnutí. Pokud je jíška příliš tuhá, přidejte do ní více másla.

Hrnec s jíškou odstavte. Jakmile přestane jíška pěnit, za stálého míchání metlou přilije mléko s lososem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte sůl, pepř, šťávu z konzervovaného lososa (pokud ho používáte), bylinky, alkohol a dvě minuty na středním ohni provařte. Potřebujete z bešamelu odpařit alkohol a vodu, měl by ještě trochu zhoustnout. Pak odstavte.

Přimíchejte smetanu tak, aby směs nebyla příliš řídká. Pokud používáte konzervovaného lososa, jeho maso přimíchejte nyní. Směs rozprostřete do menší formy nebo pekáčku vymazaného máslem, posypte strouhaným sýrem, navrch dejte lupínky másla a pečte v horní etáži trouby cca 20 minut, až je povrch krásně hnědý (zgratinovaný).

Podávejte s pečivem, lehce ochuceným salátem a tělnatým bílým vínem – Sauvignon blanc, Chardonnay, Pinot blanc, Pinot gris. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *