Ječná polévka s kadeřávkem

Minestra di orzo e cavolo nero

Pokud hledáte sytou polévku do zimních dnů, tato polévka je tou pravou. Je typickým příkladem cucina povera, tedy kuchyně chudých. Kadeřávek, plný vitaminů a minerálních látek, byl v zimě lehce dostupný na většině italských zahrádek. Polévka se podává zasypaná parmezánem, zakápnutá olivovým olejem a s opečeným italským chlebem, který potřete česnekem a dáte na dno talíře. Chleba do sebe nasaje trošku polévky a můžete servírovat. Buonissimo!


PS: Pokud chcete mít pokrm 100% vegetariánský, místo masového vývaru použijte vývar zeleninový. 

6 porcí

  • 160 g zrn ječmene
    • zrna ječmene na sobě mají vnější slupku
    • narozdíl od ječných krup, kde je svrchní slupka zbroušená
    • můžete tedy použít i kroupy, doba předvaření však bude o něco kratší
  • 1 velká cibule, nakrájet na větší kousky
  • 1 velká mrkev, nakrájet na větší kousky
  • 2 řapíky celeru, nakrájet na větší kousky
  • 1 stroužek česneku, nasekat najemno
  • 400 – 500 g kadeřávku, listy strhnout ze stonku a nakrájet na větší kusy
  • 1,5 l světlého kuřecího vývaru (nebo telecího vývaru/hovězího bujónu či zeleninového vývaru)
  • 1 bobkový list
  • 4 lístky šalvěje nebo 1 lžička sušené šalvěje
  • 2 větší brambory, oloupat, nakrájet na větší kostky
  • větší hrst cherry rajčátek, rozpůlit
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • parmezán

Na dokončení

  • 6 plátků dobrého italského chleba, opéct (gril, topinkovač, grilovací pánev)
  • 2 stroužky česneku, oloupat

 

Ječmen dejte do cedníku a pořádně ho promyjte pod proudem tekoucí vody. Promytý ječmen nasypejte do hrnce, zalijte ho cca třínásobným množstvím vody, osolte a vařte nepřikryté 45 – 60 min, až je ječmen al dente. Vařený ječmen sceďte, jeden hrnek vody, ve které se vařil, dejte stranou.

Rozpalte větší hrnec, dejte do něj olivový olej, přidejte cibuli, mrkev a celer, promíchejte a na středním ohni cca 5 minut smažte bez zhnědnutí. Pak přidejte česnek, minutu smažte. Zalijte vývarem, přidejte bylinky, ječmen, vodu, ve které se ječmen vařil, brambory a kadeřávek. Dochuťte solí a pepřem.  Přiveďte k varu a vařte mírným varem s neúplně přiklopenou poklicí cca 15 minut, pak přidejte rajčata a vařte dalších 15 minut. Polévku ochutnejte, případně ji dochuťte solí a pepřem.

Topinky potřete z obou stran česnekem. Na dno každého talíře položte 1 česnekovou topinku. Do talíře naberte polévku, zakápněte olivovým olejem, zasypejte parmezánem a podávejte.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *