Pečená ryba s krustou

Pesce in crosta al forno

Když pečete rybu ve strouhankové krustě, vaší fantazii se meze nekladou. V tomto receptu jsou typické jihoitalské chutě, tedy černé olivy, koncentrovaná chuť sušených rajčat a petrželka. Jak vidíte, stačí tři ingredience k tomu, abyste dosáhli dokonalosti. Rybí filety se budou péct na lůžku z fenyklu, který rybu rovněž ovoní a jako příloha k ní hraje prim. Podávejte s dobrým bílým vínem.

Z rybích filetů, které můžete použít, vyberte bílé ryby - pražmu, hejka, mořského vlka, tresku bílou/tmavou anebo třeba mořského ďasa. Počítejte s jedním až dvěma filety na osobu, záleží na velikosti ryby.


4 porce

  • 3 - 4 fenykly, odkrojit horní stonky, překrojit napůl
  • 4 nebo 8 rybích filetů, záleží na velikosti ryb
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej
  • střik suchého bílého vína
  • hrst černých oliv, vypeckovat
  • 4 větvičky hladkolisté petržele
  • 4 lžíce sušených rajčat
  • 4 lžíce strouhanky
  • citron na pokapání

Troubu předehřejte na 180°C.

Z fenyklů sloupněte horní vrstvu. Překrojte je napůl. Částečně vykrojte košťál. Poloviny podélně rozkrojte na 4 díly, vždy krájejte přes košťál, jednotlivé vrstvy fenyklu se vám tak nerozpadnou.

Pekáč (do kterého se vám pohodlně vedle sebe vejdou všechny filety) vymažte olivovým olejem a vyskládejte do něj fenykl. Osolte, opepřete, zastříkněte vínem, pekáč přikryjte alobalem, okraje pečlivě utěsněte. Dejte péct do střední etáže trouby na 30 minut, fenykl změkne.

Mezitím si do robotu se sekacím nástavcem (food processor) dejte olivy, petržel a rajčata a rozemelte je nadrobno. Směs vysypejte do mísy, přidejte strouhanku, zastříkněte olivovým olejem a směs promíchejte. Vznikne vám úžasně vonící, vlhká strouhanka. Jakmile je fenykl měkký, pekáč vyjměte z trouby a sejměte alobal. Filety osolte, opepřete, položte je vedle sebe na fenykl.

Zastříkněte vínem a každý filet zasypejte voňavou strouhankou. Pekáč již nepřikrývejte a dejte ho zpět do trouby mezi střední a horní etáž na 5 - 10 minut. Strouhanka vám hezky zezlátne a ryba se upeče. Rybu nevysušte, byla by to věčná škoda. Ryba je hotová, jakmile jde maso hezky od sebe rozdělit vidličkou, ale není suché!

Vytáhněte z trouby, položte na stůl a podávejte.

Naservírujte filety, pak fenykl. Filety zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *