Plněný lilek

Melanzane ripiene al forno

Pokud hledáte dobré, bezmasé jídlo, pokrmy z lilku jsou správnou volbou. Lilek má „masitou“ strukturu a Italové ho v době, kdy nebylo maso samozřejmostí, velmi často používali. Až budete lilek vybírat, vyberte takový, který na sobě nemá hnědé flíčky, neměl by být svraštělý, jeho kůže by měla být hezky pružná a napnutá a zelená čepička by měla držet pevně.

Jídlo si můžete předpřipravit pár hodin předem a zapéct ho, až budete jídlo chtít podávat. Plněný lilek podávejte s lehkým salátem a sklenknou bílého nebo růžového vína.

Dle velikosti vašeho menu servírujte jeden lilek na osobu nebo půl lilku na osobu. Já počítám v receptu jeden celý, menší lilek na osobu.


2 porce

  • 2 lilky
  • 2 hrsti cherry rajčátek, překrojit napůl
  • 1 cibule, nakrájet najemno
  • 2 ančovičkové filety
  • 2 lžíce kaparů, pokud jsou solené, namočit do horké vody, po 20 min scedit
  • parmezán
  • 1 velká mozzarella, natrhat na kousky
  • 4 lžíce strouhanky
  • svazek bazalkových listů, nakrájet na chiffonade (jemné proužky)
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Směs na posypání

  • 1,5 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1,5 lžíce strouhanky
  • olivový olej

Lilky překrojte napůl. Nožem po celém obvodu obřízněte dužinu lilku opatrně tak, abyste měli asi 1 cm okraj, snažte se nepropíchnout kůži lilku. Pak lžící dužinu z lilku vydlabejte a opět dávejte pozor, abyste neprotrhli kůži. Ze dvou lilků vám vzniknou 4 „lodičky“ a hromada dužiny.

Dužinu nakrájejte na větší kostky. Osolte je, promíchejte a dejte do cedníku. Sůl z lilku vytáhne hořkou šťávu a vykape pryč. Lodičky zevnitř osolte také, položte je na cedník vydlabanou stranou dolů a nechejte 30 minut stát. Lilek pustí dost šťávy.

Kostky lilku propláchněte vodou, osušte v papírových utěrkách.

Rozpalte větší pánev, dejte do ní olej. Lilek na středním ohni dozlatova orestujte. Pánev nepřeplňujte, lilek mějte jen v jedné vrstvě, jinak vám nezhnědne. Orestovaný lilek dejte do mísy. Do pánve přidejte trošku oleje, dejte do něj ančovičky, na mírném ohni je nechejte rozpustit, pak přidejte kapary a cibuli.

Na středním ohni smažte cibuli až zesklovatí, pak přidejte rajčata, podlijte pár lžicemi vody a rajčata smažte, až začnou měknout (nechcete je rozvařit, budou se ještě péct v troubě). Odstavte, přidejte do mísy k lilku.

Do mísy přidejte parmezán, strouhanku, bazalku a mozzarellu. Dochuťte solí a pepřem (pozor – kapary, ančovičky a lilek jsou slané!).

Připravte si pekáček a vytřete ho olivovým olejem. Papírovou utěrkou vysušte dutinu vydlabaných lilků. Vyskládejte je do pekáčku. Do každého lilku navršte vaši náplň.

Připravíme si směs na posypání. V misce smíchejte strouhanku, parmezán a trošku olivového oleje. Vznikne vám „vlhká“ strouhanka. Plněné lilky touto směsí posypejte.

Takto připravený lilek můžete přikrýt potr. folií a dát do lednice do doby, než ho budete péct.

Troubu předehřejte na 180°C. Dejte do střední etáže trouby a pečte cca 30 – 45 minut, až je lilek měkký a povrch hezky zezlátne. Pokud lilek zlátne příliš rychle, přikryjte ho alobalem. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *