Restovaná makrela

Sgombro fritto in padella con agrodolce di verdure

Makrela je velmi nedoceněná ryba, přitom stojí pár korun a je velice zdravá, obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny. Mnoho lidí ale makrelu nemá rádo. Já ji dřív taky nemusel. Vždycky ale říkám, že všechno se dá připravit tak, aby to bylo chutné (jen kromě koriandru :D). A tak je to i s makrelou. Pokud ji na pánvi nevysušíte, bude hezky šťavnatá a opravdu vám zachutná. Jako přílohu jsem zvolil lehké italské agrodolce, což je zelenina, která je dochucena do sladkokysela a s makrelou hraje prim.


2 porce

  • 2 čerstvé makrely, vykuchat (odstranit i žábry!), odstřihnout ploutve
  • 4 plátky citronu
  • 2 větvičky tymiánu
  • hladká mouka
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Agrodolce

  • 1 bulva fenkylu
    • odkrojit stonky
    • rozpůlit, vykrojit košťál
    • každou půlku rozdělit na 4 díly
  • 1 žlutá paprika, nakrájet na 2 cm proužky
  • 1 červená paprika, nakrájet na 2 cm proužky
  • 1 stroužek česneku, oloupat
  • 1 chilli paprička, množství dle chuti
  • 2 lžíce kaparů, pokud jsou solené, namočit na 20 min do horké vody, scedit
  • střik suchého bílého vína
  • bílý vinný ocet
  • cukr
  • 2 větvičky hladkolisté petržele, nasekat najemno

Nejprve si připravíme agrodolce. Rozehřejte větší pánev, dejte do ní olivový olej, přidejte fenykl, papriku, chilli, kapary a česnek a na středním ohni 5 minut restujte, až začne zelenina na povrchu karamelizovat a hnědnout. Sem tam obsah pánve prohoďte.

Pak zastříkněte vínem, odpařte alkohol, ztlumte na mírný plamen, osolte, opepřete a dochuťte cukrem a octem, zelenina by měla mít sladkokyselou chuť. Duste odkryté na mírném ohni do změknutí, pokud se tekutina v pánvi odpaří, přilijte trošku vody. Odstavte.

Dutinu makrely osolte, opepřete, dejte do ní 2 plátky citronu a větvičku tymiánu. Makrelu potřete olejem, osolte, opepřete a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepněte.

Rozpalte velkou pánev, nalijte do ní olej a do horkého oleje položte makrely. Mějte mezi nimi dostatek místa, aby se smažily, ne dusily. Na středním ohni smažte z každé strany cca 6 – 7 minut, dle velikosti ryby. Ryba je hotová, když jde hezky maso od kosti. To vyzkoušíte tak, že vidličkou zajedete do masa k páteři a trošku s vidličkou pootočíte. Maso by se mělo lehce od páteře oddělit.

Pokud vám agrodolce vystydlo, znovu ho v pánvi ohřejte, odstavte, zakápněte olivovým olejem, přidejte petrželku, promíchejte a rozdělte na talíře.

Na agrodolce pak položte vaši makrelu, přidejte kousek citronu na zakápnutí a rybu zakápněte olivovým olejem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *