Canederli in brodo alla Tirolese
Canederli in brodo jsou krásné a syté jídlo z hor - z tyrolské části Alp. Do této části patří severní region Trentino - Alto Adige, odkud recept pochází. Pověst tvrdí, že chlebové knedlíčky vymyslela hospodyně, která měla za úkol nakrmit vojenský oddíl. Přinesla do kuchyně vše, co doma měla, a vymyslela tyto vynikající knedlíčky.
Pokrm je velice sytý, zvažte, zda-li chcete zařadit druhý chod, pokud ano, vyberte nějaké lehčí jídlo.
Knedlíčky se tradičně dělají ve velikosti vlašského oříšku. Já tuto polévku ochutnal i u Lago di Garda a uprostřed talíře s polévkou se pyšnil jeden velký canederlo, který mě ohromil. A tak i já recept napsal v tomto stylu. Jestli udělaté více menších knedlíčků nebo jeden velký, je na vás. Obě varianty jsou skvělé.
Část polévky je tvořena vínem, jak je v Tyrolsku zvykem. Víno polévce dodá zase o vrstvu chuti navíc! Z pokrmu je znát, že severoitalská kuchyně je dost ovlivněna kuchyní rakouskou.
4 porce
- 1 litr hovězího bujónu nebo světlého telecího či kuřecího vývaru
- 500 ml suchého bílého vína
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 3 větvičky hladkolisté petržele, nasekat najemno
Na canederli
- 200 g staršího, dobrého, bílého chleba, italského nebo francouzského typu, nakrájet na kostičky
- 200 ml vlažného mléka
- 30 g másla
- 1 menší cibule, nakrájet najemno
- špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku
- menší hrst slaniny (pancetta nebo tyrolský speck), nasekat najemno
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- menší hrst parmezánu
- 4 větvičky hladkolisté petržele, nasekat najemno
Z vývaru seberte tuk. Máte dvě možnosti - buď vývar připravíte den předem, dáte ho na noc do lednice a jakmile tuk na hladině ztuhne, seberete ho lžící, anebo vezmete pruh pečící papíru, přejedete s ním po hladině vývaru a na papír se naváže tuk. Stejně tak použijte i druhou stranu papíru a papír vyhoďte.
V rendlíku roztopte máslo, přidejte cibuli a na středním ohni smažte, až cibule zesklovatí. Dejte do mísy. Přidejte chleba a mléko. Chleba promíchete, aby rovnoměrně nasál mléko. Pak přidejte zbytek surovin, buďte opatrní s muškátovým oříškem, je velice aromatický. Směs na knedlíčky dochuťe solí a pepřem a vytvořte z ní 4 knedlíky nebo menší knedlíčky. Položte je na pomoučnený talíř.
Větší hrnec naplňte vodou a přiveďte ji k varu. Vodu osolte. Do vroucí vody vložte canederli a 10 - 15 min je na středním ohni vařte.
Mezitím ohřejte bujón/vývar, přidejte víno, chvíli provařte, abyste odpařili alkohol a polévku dochuťte solí a pepřem.
Uvařené knedlíčky vyjměte z vody děrovanou lžící, rozdělte je do jednotlivých polévkových talířů, zalijte polévkou, zasypejte petrželkou, podávejte a duší se přeneste do italských Alp!