Polévka s tyrolskými knedlíčky

Canederli in brodo alla Tirolese

Canederli in brodo jsou krásné a syté jídlo z hor – z tyrolské části Alp. Do této části patří severní region Trentino – Alto Adige, odkud recept pochází. Pověst tvrdí, že chlebové knedlíčky vymyslela hospodyně, která měla za úkol nakrmit vojenský oddíl. Přinesla do kuchyně vše, co doma měla, a vymyslela tyto vynikající knedlíčky.

Pokrm je velice sytý, zvažte, zda-li chcete zařadit druhý chod, pokud ano, vyberte nějaké lehčí jídlo.

Knedlíčky se tradičně dělají ve velikosti vlašského oříšku. Já tuto polévku ochutnal i u Lago di Garda a uprostřed talíře s polévkou se pyšnil jeden velký canederlo, který mě ohromil. A tak i já recept napsal v tomto stylu. Jestli udělaté více menších knedlíčků nebo jeden velký, je na vás. Obě varianty jsou skvělé.

Část polévky je tvořena vínem, jak je v Tyrolsku zvykem. Víno polévce dodá zase o vrstvu chuti navíc! Z pokrmu je znát, že severoitalská kuchyně je dost ovlivněna kuchyní rakouskou.


4 porce

Na canederli

  • 200 g staršího, dobrého, bílého chleba, italského nebo francouzského typu, nakrájet na kostičky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 30 g másla
  • 1 menší cibule, nakrájet najemno
  • špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku
  • menší hrst slaniny (pancetta nebo tyrolský speck), nasekat najemno
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • menší hrst parmezánu
  • 4 větvičky hladkolisté petržele, nasekat najemno

Z vývaru seberte tuk. Máte dvě možnosti – buď vývar připravíte den předem, dáte ho na noc do lednice a jakmile tuk na hladině ztuhne, seberete ho lžící, anebo vezmete pruh pečící papíru, přejedete s ním po hladině vývaru a na papír se naváže tuk. Stejně tak použijte i druhou stranu papíru a papír vyhoďte.

V rendlíku roztopte máslo, přidejte cibuli a na středním ohni smažte, až cibule zesklovatí. Dejte do mísy. Přidejte chleba a mléko. Chleba promíchete, aby rovnoměrně nasál mléko. Pak přidejte zbytek surovin, buďte opatrní s muškátovým oříškem, je velice aromatický. Směs na knedlíčky dochuťe solí a pepřem a vytvořte z ní 4 knedlíky nebo menší knedlíčky. Položte je na pomoučnený talíř.

Větší hrnec naplňte vodou a přiveďte ji k varu. Vodu osolte. Do vroucí vody vložte canederli a 10 – 15 min je na středním ohni vařte.

Mezitím ohřejte bujón/vývar, přidejte víno, chvíli provařte, abyste odpařili alkohol a polévku dochuťte solí a pepřem.

Uvařené knedlíčky vyjměte z vody děrovanou lžící, rozdělte je do jednotlivých polévkových talířů, zalijte polévkou, zasypejte petrželkou, podávejte a duší se přeneste do italských Alp!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *