Inkoustové spaghetti s kalamáry

Spaghetti al nero di seppia con seppie

Ačkoliv se názory Italů na těstoviny obarvené sépiovým inkoustem výrazně liší (jedni jsou pro a druzí inkoustové těstoviny zavrhují), mně se líbí a rovněž mi chutnají. Pokud inkoust neseženete (prodává se v malých pytlíčcích), můžete ho získat propíchnutím inkoustového váčku v hlavě sépie a jeho obsah vytlačit (viz mořské plody).

Pokud inkoustové pasta dělat nechcete, můžete použít normální bez inkoustu.

Sépie (=kalamáry) mají na svém povrchu tenkou „pokožku„, která obsahuje inkoustové skvrny, které se při vaření rozpouští. Pokožka má navíc mořskou a slanou chuť.

Pokud budete připravovat černé spaghetti, kalamáry z kůže nestahujte. Pokud budete připravovat těstoviny klasické (bez inkoustu), kalamáry stáhněte, zabarvily by vám omáčku dotmava.


2 porce

  • 2 velcí kalamáři nebo 4 menší, očistit dle návodu
    • hlavu nakrájet na kroužky
    • chapadla ponechat tak (pokud je kalamár velký, kus s chapadly rozpulte)
  • 2 filety ančoviček, nakrájet najemno
  • 1 stroužek česneku, nakrájet na plátky
  • chilli paprička, množství dle chuti
  • 1 velká lžíce kaparů, namočit na 20 minut do horké vody, pak scedit
  • 2 větvičky petržele, nakrájet nadrobno
  • hrst cherry rajčátek, přepůlit
  • střik suchého bílého vína
  • střik citronové šťávy
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • 2 porce špaget připravených z těsta na domácí těstoviny nebo 160 g sušených(

Do horké pánve dejte olivový olej, přidejte ančovičky a na mírném ohni smažte, až se ančovičky rozpustí, pak přidejte česnek, chilli, kapary, minutu smažte bez zhnědnutí.

Zvyšte plamen, přidejte olihně, pormíchejte a minutu smažte. Zastříkněte vínem, přidejte pár lžic vody, petržel, špetku pepře, přikryjte poklicí a na mírném ohni 60 minut duste. Sem tam obsah pánve zkontrolujte, pokud se vám tekutina odpaří, přilijte trošku vody, aby se vám omáčka nepřipálila ke dnu. Po hodině sépie změknou. Přidejte cherry rajčátka, přikryjte a 5 minut duste. Omáčka je hotová.

Mezitím, co se sépie dusí, přiveďte vodu ve velkém hrnci k prudkému varu. Osolte ji. Těsně před podáváním do ní vhoďte spaghetti a uvařte al dente (čerstvé pasta se vaří cca minutu až dvě, sušené vařte dle návodu na obalu).

Přidejte do pánve k omáčce spolu s trochou vody z těstovin. Prohoďte obsah pánve, aby se těstoviny obalily omáčkou. Pánev dejte na prudký oheň a minutu vařte. Těstoviny do sebe nasají chutě omáčky a omáčka zhoustne. Odstavte.

Dochuťte solí a pepřem, zastříkněte citronovou šťávou, zakápněte olivovým olejem a podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *