Reginette ai funghi
Krásné pozdně letní/podzimní jídlo. A o to více vám bude chutnat, pokud si hříbky nasbíráte sami. Ideální jsou praváky, pak taky klouzky a třeba kozáky. Pokud však své hřiby mít nebudete, použijte kupované + sušené houby. Sušené houby mají silné aroma. Před použitím je musíte namočit do trochy horké vody (na 20 minut), jejich buňky ji do sebe nasají. Tekutinu, ve které se namáčely pak přidejte do omáčky k těstovinám.
Reginette jsou vlastně širší tagliatelle s vroubkovaným okrajem. Můžete si je připravit sami, pokud máte nástavec na strojku na těstoviny, jste ve výhodě, pokud ne, z těstovinových plátů je vykrojte rádlem. Dají se taky sehnat sušené v obchodech. Reginette však nemusíte použít, zaměňte je třeba za tagliatelle, farfalle, pappardelle.
2 porce
- 2 porce čerstvých reginette z těsta na domácí těstoviny
- nebo 160 g sušených pasta
- 2 velké hrsti čerstvých hřibů, očistit vlhkým hadříkem, nakrájet na větší kousky
- nebo sušené, viz výše
- 1 stroužek česneku
- chilli paprika, množství dle chuti, nakrájet na kolečka
- 2 větvičky hladkolisté petržele, nasekat najemno
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- střik suchého bílého vína
- olivový olej
- parmezán
Pokud budete vařit těstoviny sušené, vhoďte je do velkého hrnce s prudce vroucí a osolenou vodou. Mezitím, co se vaří, si připravte omáčku. Pokud budete vařit těstoviny čerstvé, vhoďte je do vody až před dokončením omáčky, jsou al dente během minuty až dvou (dle tloušťky).
Do horké pánve dejte olivový olej, česnek a chilli, na středním ohni minutu smažte bez zhnědnutí, pak přidejte houby, prohoďte, minutu smažte. Zastříkněte vínem, osolte, opepřete, přidejte petržel. Odpařte alkohol z vína, přilijte trošku vody, ve které se vaří těstoviny. Na středním ohni cca 5 minut vařte, až houby změknou. Pak přidejte těstoviny uvařené al dente, přidejte trošku vody z těstovin, promíchejte a minutu vařte, těstoviny do sebe nasají chutě omáčky a omáčka zhoustne. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte zakápnuté olivovým olejem a posypané parmezánem.