Klobáska s čočkou

Salsiccia e lenticchie

Klobásky italského typu (syrové, mleté a ochucené vepřové maso ve střívku) mají všestranné využití. Jedním z nich je toto skvělé, jednoduché, toskánské a velmi chutné jídlo. Klobáska s čočkou se k sobě skvěle hodí.


2 porce

  • 4 hrsti čočky
  • 1 mrkev, nakrájet na kostičky
  • 1 cibule, nakrájet najemno
  • 1 velký řapík celeru, nakrájet na kostičky
  • bobkový list
  • větvička rozmarýnu
  • vroucí světlý vývar (hovězí bujón, telecí vývar nebo kuřecí)
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • citronová šťáva
  • 2 – 4 klobásky italského typu (může být i ochucená fenyklem – finocchia, typická pro Toskánsko)

Do horkého hrnce dejte olivový olej, přidejte cibulku, mrkev, celer a bylinky a na mírném ohni 5 minut smažte bez zhnědnutí. Přidejte čočku, dvě minuty jemně smažte, nasaje do sebe chutě z oleje.

Pak přilijte tolik vývaru, aby byla čočka cca 1 cm pod hladinou. Opepřete a mírně vařte, sem tam promíchejte. Pokud se vývar odpaří/vstřebá, přilijte další sběračku vroucího vývaru. Vařte, až je čočka al dente (cca do 30 minut), vždycky čočku vyzkoušejte ochutnat, rozvaříte ji totiž velmi rychle.

Osolte, opepřete, zastříkněte citronovou šťávou a odstavte.

Mezitím v hrnci přiveďte vodu k varu, osolte, odstavte. Klobásky na několika místech propíchněte párátkem a vložte do hrnce s vodou, dejte zpět na mírný oheň a 5 – 10 minut jemně pošírujte dle velikosti klobás (teplota vody bude 95°C). Pak vyjměte a nechejte chvíli prochladnout.

Klobásky oloupejte a osušte.

Rozpalte pánev, dejte do ní olivový olej a klobásky orestujte dozlatova z každé strany cca minutu až dvě.

Podávejte s čočkou, zakápněte olivovým olejem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *