Houbové lasagne

Lasagne ai funghi

Existuje mnoho variací na houbové lasagne, vyzkoušejte tyto, jsou dobré a kombinují jednoduché ingredience. Můžete použít kupované a sušené těstovinové pláty na lasagne, ale domácí jsou vždycky lepší. Pokud nemáte strojek na těstoviny, vyválejte je válečkem do požadované tloušťky a rozkrájejte na jednotlivé pláty.

Houby použijte vaše čerstvě nasbírané z lesa, můžete ale použít i houby kupované (hlíva, žampiony, portobello atd.) a přidat k nim houby sušené, které vždy dodají silné houbové aroma. Sušené houby namočte na 20 minut do malého množství horké vody, vodu pak přidejte do pánve spolu s vínem.

Pokud budete připravovat domácí těstoviny, častou chybou je, že lidé těstovinové pláty do lasagní používají syrové. To je velká chyba, protože vyválené pláty se musí zblanšírovat ve vroucí vodě, tak mají lasagne správnou texturu a můžete si je připravit i den dopředu, uschovat do lednice a další den upéct, aniž by těstoviny do sebe nasály přebytečnou vlhkost a byly při podávání mazlavé. Věřte, je to zábava, budete jako pradlenky, níže se dozvíte víc.

Čerstvé houby očistěte vlhkým hadříkem nebo štětcem. Houby nenamáčejte do vody, nasají ji do sebe (proto se jim říká houby). Pokud použijete houby své, buďte si vždy 100% jistí, že víte, co jíte, pokud si s houbou nejste jistí, raději ji zahoďte, otrávíte se snadno.


4 porce

  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku, nakrájet na plátky
  • střik suchého bílého vína nebo vermutu
  • 4 velké hrsti čerstvých hub (můžete přidat i sušené, viz výše), nakrájet na kusy
  • 2 větvičky tymiánu, otrhat lístky
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • parmezán
  • sýr Fontina, Taleggio nebo sýr podobného typu

Na bešamel

  • 500 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • čerstvě mletý muškátový oříšek

Na lasagne

  • základní těsto na těstoviny ze 300 g mouky a 3 vajec, recept zde
  • nebo hotové sušené těstovinové pláty

Připravte si těsto na těstoviny dle základního receptu. Pak ho rozválejte na strojku na jednotlivé pláty těsta, které nakrájíte na obdélníky 10 – 15 cm dlouhé (dle šířky vašeho pekáče či zapékací mísy).

Pláty lasagní položte do jedné vrstvy na utěrky. Nyní je zblanšírujeme. Připravte si velkou mísu s ledovou vodou. Ve velkém hrnci, přiveďte k varu vodu, osolte ji a jednotlivé pláty (po 2 -3 ks) vhoďte do prudce vroucí vody, vodu promíchejte a co nejrychleji přiveďte zpět k varu. Jakmile voda zavaří, pláty z vody vyjměte a vhoďte do mísy s ledovou vodou, abyste pláty osvěžili a zastavili proces varu.

Pak každý plát z ledové vody vyjměte a v dlaních ho vymačkejte, jako byste doprali prádlo a jednotlivé kusy byste chtěli vyždímat. Vymačkané pláty rozložte na utěrky do jedné vrstvy. Pláty můžete přikrýt utěrkou a na ni rozložit pláty další.

Připravte si bešamel dle základního postupu, který je rozepsaný v kapitole o bílých omáčkách. Nakonec ho jemně dochuťte muškátem. Povrch omáčky přikryjte potravinovou folií, aby se vám na ní netvořil škraloup.

Do velké horké pánve dejte olivový olej, přidejte česnek a na středním plameni minutu smažte bez zhnědnutí. Pak přidejte houby, 2 – 3 minuty na středním ohni smažte, občas obsah pánve prohoďte, pak osolte, opepřete, přidejte tymián, zastříkněte vínem, přiveďte k varu, odpařte alkohol, dochuťte a odstavte.

Troubu předehřejte na 210 °C. Nyní lasagne sestavíme.

Dno pekáče vytřete tenkou vrstvou bešamelu. Na dno položte pláty tak, aby zakryly celé dno. Pokud vám ideálně nezapadají na dno pekáče, pláty rozkrájejte. První vrstvu těstovin pokryjte tenkou vrstvou bešamelu. Pak rozprostřete tenkou vrstvu hub.  Znovu zakryjte tenkou vrstvou bešamelu. Posypejte parmezánem, přidejte sem tam kousky Fontiny nebo Taleggia.

Přikryjte vrstvou těstovinových plátů a celý proces opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.

Poslední vrchní vrstva se nepřikrývá těstovinovými pláty. Pouze na bešamel rozprostřete houby, zasypejte parmezánem, dejte kousky Fontiny či Taleggia, štědře opepřete a zastříkněte olivovým olejem.

Bešamel do jednotlivých vrstev lasagní dávejte v tenké vrstvě, protože lasagne nechcete příliš bešamelové a chcete mít co nejvíce vrstev těstovin, ideálně 5 a více. Taky pamatujte, že se bešamel v troubě teplem rozteče a vytvoří mezi těstovinami rovnoměrnou a jednolitou vrstvu, takže nemusíte extrémně dbát na to, abyste bešamel přesně rovně rozetřeli.

Takto sestavené lasagne můžete přikrýt potravinovou folií, dát do lednice a upéct další den.

Lasagne dejte do horní etáže trouby a pečte cca 30 – 40 minut. Lasagne budou na povrchu krásně a zlatavě zgratinované a budou božsky vonět. Pokud hnědnou příliš rychle, ztlumte troubu na 180°C a položte na pekáč alobal. Jakmile jsou upečené, vyjměte je z trouby a nechejte 10 – 15 minut stát, aby si lasagne „sedly“.

Podávejte s lehkým, zeleným salátem.

TIP: Pokud vám zbudou pláty lasagní, které jste nestačili spotřebovat, rozkrájejte je rádlem na trojúhelníky 3 x 5 cm a usušte je, jedná se o tzv. maltagliati a používají se do polévek a vývarů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *