Houbové lasagne

Lasagne ai funghi

Existuje mnoho variací na houbové lasagne, vyzkoušejte tyto, jsou dobré a kombinují jednoduché ingredience. Můžete použít kupované a sušené těstovinové pláty na lasagne, ale domácí jsou vždycky lepší. Pokud nemáte strojek na těstoviny, vyválejte je válečkem do požadované tloušťky a rozkrájejte na jednotlivé pláty.

Houby použijte vaše čerstvě nasbírané z lesa, můžete ale použít i houby kupované (hlíva, žampiony, portobello atd.) a přidat k nim houby sušené, které vždy dodají silné houbové aroma. Sušené houby namočte na 20 minut do malého množství horké vody, vodu pak přidejte do pánve spolu s vínem.

Pokud budete připravovat domácí těstoviny, častou chybou je, že lidé těstovinové pláty do lasagní používají syrové. To je velká chyba, protože vyválené pláty se musí zblanšírovat ve vroucí vodě, tak mají lasagne správnou texturu a můžete si je připravit i den dopředu, uschovat do lednice a další den upéct, aniž by těstoviny do sebe nasály přebytečnou vlhkost a byly při podávání mazlavé. Věřte, je to zábava, budete jako pradlenky, níže se dozvíte víc.

Čerstvé houby očistěte vlhkým hadříkem nebo štětcem. Houby nenamáčejte do vody, nasají ji do sebe (proto se jim říká houby). Pokud použijete houby své, buďte si vždy 100% jistí, že víte, co jíte, pokud si s houbou nejste jistí, raději ji zahoďte, otrávíte se snadno.


4 porce

  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku, nakrájet na plátky
  • střik suchého bílého vína nebo vermutu
  • 4 velké hrsti čerstvých hub (můžete přidat i sušené, viz výše), nakrájet na kusy
  • 2 větvičky tymiánu, otrhat lístky
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Na bešamel

  • 500 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • čerstvě mletý muškátový oříšek
  • 30 g parmezánu
  • 120 g sýru Fontina, Taleggio nebo sýru podobného typu

Na lasagne

  • základní těsto na těstoviny ze 300 g mouky a 3 vajec, recept zde

Na dokončení

  • trošku strouhaného parmezánu a trošku sýru Fontina
  • extra panenský olivový olej

Těsto na těstoviny

Připravte si těsto na těstoviny dle základního receptu. Pak ho rozválejte na strojku na jednotlivé pláty těsta (stupeň 6 - 7 pro strojek Marcato), které nakrájíte na obdélníky 10 - 15 cm dlouhé (dle šířky vašeho pekáče či zapékací mísy). Pláty lasagní položte do jedné vrstvy na utěrky. Utěrky s lasagnemi můžete vrstvit na sebe.

Blanšírování plátů

Nyní pláty zblanšírujeme. Připravte si velkou mísu s ledovou vodou. Ve velkém hrnci, přiveďte k varu vodu, osolte ji a jednotlivé pláty (po 2 -3 ks) vhoďte do prudce vroucí vody, vodu promíchejte a pláty nechejte ve vodě cca 30 vteřin. Pak pláty z vody vyjměte a vhoďte do mísy s ledovou vodou, abyste pláty osvěžili a zastavili proces varu.

Pak každý plát z ledové vody vyjměte a v dlaních ho vymačkejte, jako byste doprali prádlo a jednotlivé kusy byste chtěli vyždímat. Vymačkané pláty rozložte na utěrky do jedné vrstvy. Pláty můžete přikrýt utěrkou a na ni rozložit pláty další.

Takto celý proces zopakujte, dokud nemáte zblanšírované všechny pláty těsta.

Houbové ragú

Do velké horké pánve dejte olivový olej, přidejte česnek a na středním plameni minutu smažte bez zhnědnutí. Pak přidejte houby, 2 - 3 minuty na středním ohni smažte, občas obsah pánve prohoďte, pak osolte, opepřete, přidejte tymián, zastříkněte vínem, přiveďte k varu, odpařte alkohol, dochuťte a odstavte.

Bešamel

Připravte si bešamel dle základního postupu, který je rozepsaný v kapitole o bílých omáčkách. Nakonec ho jemně dochuťte muškátem. V horké omáčce rozpusťte 120 g sýru Fontina a 30 g parmezánu. Dochuťte solí a pepřem. Povrch omáčky přikryjte potravinovou folií, aby se vám na ní netvořil škraloup.

Sestavení lasagní

Troubu předehřejte na 230 °C (horní/dolní ohřev).

Dno pekáče (cca 25 x 25 cm) vytřete tenkou vrstvou bešamelu. Na dno položte pláty tak, aby zakryly celé dno. Pokud vám ideálně nezapadají na dno pekáče, pláty rozkrájejte na vyhovující kousky.

První vrstvu těstovin pokryjte tenkou vrstvou bešamelu. Pak rozprostřete tenkou vrstvu hub.  Znovu zakryjte tenkou vrstvou bešamelu. Omáčku špachtlí rozetřete pečlivě i do stran pekáče. Přikryjte vrstvou těstovinových plátů a celý proces opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.

Bešamel do jednotlivých vrstev lasagní dávejte v tenké vrstvě, protože chcete mít co nejvíce vrstev těstovin, ideálně 6 a více.

Poslední vrchní vrstva je bešamel, nepřikrývá se těstovinovými pláty. Pouze na bešamel rozprostřete houby, zasypejte parmezánem, dejte kousky Fontiny či Taleggia, štědře opepřete a zastříkněte olivovým olejem.

Takto sestavené lasagne můžete přikrýt potravinovou folií, dát do lednice a upéct další den.

Pečení a servírování

Lasagne dejte do horní etáže trouby a pečte cca 30 - 40 minut. Lasagne budou na povrchu krásně a zlatavě zgratinované a budou božsky vonět. Pokud hnědnou příliš rychle, ztlumte troubu na 180°C a položte na pekáč alobal. Jakmile jsou upečené, vyjměte je z trouby a nechejte 10 - 15 minut stát, aby si lasagne "sedly".

Podávejte s lehkým, zeleným salátem. Červené víno jako např. Chianti nebo Sangiovese se bude skvěle párovat s vaším pokrmem.

TIP: Pokud vám zbudou pláty lasagní, které jste nestačili spotřebovat, rozkrájejte je rádlem na trojúhelníky 3 x 5 cm a usušte je, jedná se o tzv. maltagliati a používají se do polévek a vývarů.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *