Třešňový clafoutis

Clafoutis aux cerises

Clafouti, někdy také nazýván clafoutis, pochází z francouzského Limousin a peče se tam v době, kdy dozrávají třešně. Jedná se o jednoduchý koláč, který je z ovoce, jež je zalito „palačinkovým“ těstem. Koláč se podává ještě teplý, tak chutná nejlépe.

Nemusíte použít korpus z koláčového těsta, jak jsem použil já, můžete použít těsto listové (a předpéct ho) anebo nemusíte používat těsto žádné. V takovém případě formu (pokud je kovová) zahřejte na mírném plameni a nalijte na dno 5 mm vrstvu těsta na clafoutis. Počkejte, až těsto teplem ztuhne a na dně vytvoří tenkou vrstvu.

Pak formu sundejte ze sporáku. Na takto vytvořenou základnu můžete začít klást ovoce, aniž by bylo v přímém styku se dnem formy.

Pokud máte formu porcelánovou nebo skleněnou, použijte mezi ni a sporák vložku z litiny/železa. Také zahřívejte na mírném plameni. Prudké změny teploty vedou k prasknutí forem.


Na 23 – 25 cm formu

  • 1 předpečený koláčový korpus ze sladkého koláčového těsta
  • 2 velké hrsti vypeckovaných, tmavých třešní
  • 100 ml rumu nebo kirsche
  • 50 g cukru krupice
  • 150 ml mléka
  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Třešně dejte do mísy, posypejte 50 g cukru a zalijte alkoholem, promíchejte a nechejte hodinu macerovat. Mezitím si předpečte korpus, návod v receptu na sladké koláčové těsto.

Troubu předehřejte na 180°C (horní + spodní ohřev + horký vzduch).

Třešně pustí šťávu, tu sceďte.

Do předpečeného korpusu rozložte ovoce do jedné vrstvy.

Do mixéru dejte mléko, vejce, cukr, mouku, extrakt, sůl a scezenou šťávu z třešní. Pořádně rozmixujte cca 1 minutu. Někdy mouka ulpívá na stěnách mixéru, setřete je stěrkou a ještě jednou promixujte, abyste v těstu neměli hrudky. Těsto nalijte na třešně v korpusu.

Dejte péci na cca 40 – 60 minut (dle velikosti koláče), clafoutis lehce vyskočí, chytne zlatavou barvu a když píchnete do středu koláče, špejle zůstane po vytažení čistá. Nechejte lehce prochladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte – clafoutis chutná nejlépe teplý.

Pokud vám do doby podávání vychladne, před podáváním ho chvíli prohřejte v troubě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *