Clafoutis aux cerises
Clafouti, někdy také nazýván clafoutis, pochází z francouzského Limousin a peče se tam v době, kdy dozrávají třešně. Jedná se o jednoduchý koláč, který je z ovoce, jež je zalito "palačinkovým" těstem. Koláč se podává ještě teplý, tak chutná nejlépe.
Nemusíte použít korpus z koláčového těsta, jak jsem použil já, můžete použít těsto listové (a předpéct ho) anebo nemusíte používat těsto žádné. V takovém případě formu (pokud je kovová) zahřejte na mírném plameni a nalijte na dno 5 mm vrstvu těsta na clafoutis. Počkejte, až těsto teplem ztuhne a na dně vytvoří tenkou vrstvu.
Pak formu sundejte ze sporáku. Na takto vytvořenou základnu můžete začít klást ovoce, aniž by bylo v přímém styku se dnem formy.
Pokud máte formu porcelánovou nebo skleněnou, použijte mezi ni a sporák vložku z litiny/železa. Také zahřívejte na mírném plameni. Prudké změny teploty vedou k prasknutí forem.
Na 23 - 25 cm formu
- 1 předpečený koláčový korpus ze sladkého koláčového těsta
- 350 - 400 g nevypeckovaných tmavých třešní
- vypeckovat
- 100 ml rumu nebo kirsche
- 50 g cukru krupice
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- 50 g cukru krupice
- 70 g hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Třešně dejte do mísy, posypejte 50 g cukru a zalijte alkoholem, promíchejte a nechejte hodinu macerovat. Mezitím si předpečte korpus, návod v receptu na sladké koláčové těsto.
Troubu předehřejte na 180°C (horní/dolní ohřev).
Třešně pustí šťávu, tu sceďte.
Do předpečeného korpusu rozložte ovoce do jedné vrstvy.
Do mixéru dejte mléko, vejce, cukr, mouku, extrakt, sůl a scezenou šťávu z třešní. Pořádně rozmixujte cca 1 minutu. Někdy mouka ulpívá na stěnách mixéru, setřete je stěrkou a ještě jednou promixujte, abyste v těstu neměli hrudky. Těsto nalijte na třešně v korpusu.
Dejte péci na cca 40 - 60 minut (dle velikosti koláče), clafoutis lehce vyskočí, chytne zlatavou barvu a když píchnete do středu koláče, špejle zůstane po vytažení čistá. Nechejte lehce prochladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte - clafoutis chutná nejlépe teplý.
Pokud vám do doby podávání vychladne, před podáváním ho chvíli prohřejte v troubě.