Tagliatelle con fegatini di pollo
Zapomeňte na nudná a mdlá játra ze školních jídelen. Kdo si myslí, že kuřecí játra jsou děs, po tomto jídle změní názor. Z kuřecích jater se dá vykouzlit tolik skvělých jídel... Tento recept je vzorným příkladem toho, jak z jater rychle vykouzlíte vynikající hlavní chod! Játra se často kombinují s dezertními víny, sladká vína totiž s játry hrají prim.
2 porce
- 160 g sušených tagliatelle (fettuccine) nebo čerstvé tagliatelle z těsta na těstoviny
- máslo
- šalotka, nasekat nadrobno
- 1 chilli paprička, množství dle chuti
- 4 lístky šalvěje
- velká hrst čerstvých kuřecích jater, očistit od šlašinek, nakrájet nadrobno
- 1,5 dcl dezertního vína (Vin Santo, Marsala, Portské, Madeira…)
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej
- parmezán
Dejte vařit vodu na těstoviny ve velkém hrnci. Vodu řádně osolte. Sušené těstoviny uvařte podle návodu, čerstvé těstoviny uvařte chvíli předtím, než dokončíte omáčku.
V pánvi na středním ohni rozpusťte lžíci másla se lžící oleje, jakmile máslo přestane pěnit, přidejte šalotku a chilli, minutku zlehka restujte, přidejte játra a šalvěj, lehce zvyšte plamen a restujte 1 - 2 minuty, až začnou játra hnědnout. Podlijte vínem a deglazírujte obsah pánve, uvolněte výpek ze dna. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte trošku vody z těstovin.
Jakmile jsou těstoviny uvařené al dente, přidejte je do pánve k omáčce. Chvíli těstoviny v pánvi povařte, nasají chutě omáčky a omáčka zhoustne. Pak odstavte.
Servírujte pokapané olivovým olejem a zasypejte parmezánem.