Piemontské dušené hovězí na červeném víně

Manzo brasato piemontese al vino rosso 

Tento recept je ze severní Itálie, z Piemontu, který leží z části v Alpách a jejich úpatí a z části v nížinách. Tento region v různých dobách patřil Francii, která s Piemontem těsně sousedí. Je tedy zbytečné se divit, proč jsou některé zvyklosti tamních obyvatel, stejně jako kuchyně a nářečí, dosti francouzské.

Jak to už na severu Itálie bývá, jídla z této oblasti jsou dosti sytá. V receptu se používá hovězí maso z dobytka, jež se pase na alpských loukách a zelených nížinách, víno, které dozrálo na svazích údolí v podhůří a v nížinách. Víno typické pro Piemont je Barolo z odrůdy Nebbiolo, nebo Barbaresco, tato víno byste použili do našeho receptu, pokud byste byli rodilí Piemonťané. Podávejte s bramborovou kaší, kukuřičnou polentou nebo dobrým chlebem.


4 porce

  • 1 kg hovězího zadního masa (vrchní šál, spodní šál)
  • 3 velké mrkve, nakrájet nahrubo
  • 1 velká cibule, nakrájet nahrubo
  • 3 velké řapíky celeru, nakrájet nahrubo
  • 1 stroužek česneku, neloupat
  • 2 bobkové listy
  • lžička kuliček černého pepře
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 0,7 l tělnatého červeného vína
    • Barolo, Barbaresco, Bordeaux, Syrah, Rioja
  • olivový olej
  • sůl

 

Do velkého hrnce dejte všechny suroviny kromě soli + 1 lžíci olivového oleje. Přikryjte poklicí a marinujte minimálně 12 hodin, ideálně přes noc.

Pak maso vyjměte, osušte pečlivě papírovou utěrkou a svažte provázkem do úhledného válečku.

Víno z marinády sceďte.

Rozpalte větší hrnec, dejte do něj olivový olej. Maso ze všech stran zatáhněte a orestujte dohněda. Maso dejte bokem na talíř.

Do hrnce přidejte zeleninu s bylinkami. Na středním ohni cca 5 minut míchejte a restujte bez zhnědnutí. Maso osolte, opepřete a dejte do hrnce k zelenině. Zalijte vínem, přiveďte k varu, minutu povařte, abyste odpařili alkohol, přikryjte poklicí a velmi mírně duste cca 3 – 4 hodiny, až je maso měkké a omáčka se zredukovala.

Maso párkrát během dušení otočte. Pak jej vyjměte na talíř, rozvažte provázky, kterými jste maso svázali. Přikryjte.

Pokud omáčka není dostatečně hustá, prudkým varem ji zredukujte do požadované konzistence. Ochuťte solí a pepřem. Maso podávejte nakrájené na plátky na lůžku ze zeleniny a šťávy z vašeho hrnce. Buon appetito!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *