Losos na tymiánu

Trancio di salmone al timo

Nejhorší věc je, když při tepelné úpravě vysušíte rybu, pak nikomu nemůže chutnat. Rybí maso je velice jemné a jeho tepelná úprava netrvá dlouho, ryba je upečená za chvíli, zvlášť pokud se jedná o rybí filet. Lososa připravujte i s kůží, je zdravá a křupavá. Podávejte třeba s celerovokarotkovým pyré nebo s bramborovou kaší


2 porce

  • 2 kusy lososa s kůží
  • snítka citronového tymiánu (nebo klasického)
  • citron
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 dcl bílého, suchého vína

Lososa osušte utěrkou. Rozehřejte pánev na středním ohni, přidejte olivový olej. Vezměte 2 – 3 větvičky tymiánu a položte je na kůži lososa. Porce ryby položte do horkého oleje kůží s bylinkami dolů. Tím se do oleje hezky uvolní silice z bylinek a ovoní vám i maso. Restujte 2 – 3 minuty, až vám kůže zezlátne, osolte, opepřete a porce ryb otočte kůží nahoru.

Smažte 1 – 2 minuty dle velikosti plátů lososa. Rybu hlavně nevysušte, klidně může být ve středu medium wellJak vyzkoušet, že je ryba uvařená? Když vidličkou píchnete do hloubi masa a s vidličkou pohnete, mělo by se vám maso začít oddělovat na jednotlivé „vločky“ masa. Dejte na vyhřátý talíř.

Do pánve nalijte víno, přidejte větvičku tymiánu a deglazírujte obsah pánve. Zakápněte pár kapkami citronové šťávy a šťávu zredukujte do správné hustoty. Vyjměte snítku tymiánu a sosem přelijte ryby. Podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *