Trancio di salmone al timo
Nejhorší věc je, když při tepelné úpravě vysušíte rybu, pak nikomu nemůže chutnat. Rybí maso je velice jemné a jeho tepelná úprava netrvá dlouho, ryba je upečená za chvíli, zvlášť pokud se jedná o rybí filet. Lososa připravujte i s kůží, je zdravá a křupavá. Podávejte třeba s celerovokarotkovým pyré nebo s bramborovou kaší
2 porce
- 2 kusy lososa s kůží
- snítka citronového tymiánu (nebo klasického)
- citron
- olivový olej
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 1 dcl bílého, suchého vína
Lososa osušte utěrkou. Rozehřejte pánev na středním ohni, přidejte olivový olej. Vezměte 2 – 3 větvičky tymiánu a položte je na kůži lososa. Porce ryby položte do horkého oleje kůží s bylinkami dolů. Tím se do oleje hezky uvolní silice z bylinek a ovoní vám i maso. Restujte 2 – 3 minuty, až vám kůže zezlátne, osolte, opepřete a porce ryb otočte kůží nahoru.
Smažte 1 – 2 minuty dle velikosti plátů lososa. Rybu hlavně nevysušte, klidně může být ve středu medium well. Jak vyzkoušet, že je ryba uvařená? Když vidličkou píchnete do hloubi masa a s vidličkou pohnete, mělo by se vám maso začít oddělovat na jednotlivé „vločky“ masa. Dejte na vyhřátý talíř.
Do pánve nalijte víno, přidejte větvičku tymiánu a deglazírujte obsah pánve. Zakápněte pár kapkami citronové šťávy a šťávu zredukujte do správné hustoty. Vyjměte snítku tymiánu a sosem přelijte ryby. Podávejte.