Tagliatelle con polpettine di tacchino e salsa di pomodoro
Tyhle kuličky vás dostanou, jsou naprosto jednoduché a tak moc chutné. Tohle jídlo má v sobě sex-appeal! Podávejte je s tagliatellemi, můžete použít i spaghetti, spaghettini a jiné tvary těstovin. Pokrm je velice sytý, tak přidejte lehký předkrm nebo salát, pokud chcete sestavovat menu.
4 - 6 porcí
Kuličky
- 4 - 6 porcí tagliatelle z těsta na těstoviny, anebo 320 - 480 g sušených těstovin tagliatelle
- 500 g mletého krůtího masa
- chilli paprička, nasekat najemno, množství dle chuti
- 1 stroužek česneku, nasekat najemno
- hrst strouhaného parmezánu
- 1 vejce
- trocha strouhanky
- hladká mouka
- hrst sekané hladkolisté petržele
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Omáčka
- 2 konzervy krájených, loupaných rajčat
- 1 větší mrkev, nakrájet nadrobno
- 1 větší cibule, nakrájet nadrobno
- 1 - 2 řapíky celeru, nakrájet nadrobno
- 1 stroužek česneku, nasekat najemno
- chilli paprička, nasekat najemno, množství dle chuti
- hrst bazalkových lístků, nakrájet chiffonade
- střik suchého bílého vína
- olivový olej
- parmezán
Do mísy dejte mleté maso, parmezán, vejce, bylinky, česnek, chilli, sůl a pepř dle chuti a začněte míchat. Vznikne vám krásně hladká a lesklá fáš (od slova fašírka). Do ní přidejte trochu strouhanky tak, aby se z fáše daly tvarovat v dlani kuličky, se strouhankou to nepřehánějte, aby kuličky nebyly tuhé. Připravte si misku s ledovou vodou. Potřete si dlaně vodou a lžičkou naberte směs, dejte si ji do dlaně a vytvarujte kuličku. Voda brání tomu, aby se vám fáš lepila na ruce. Hotové kuličky odkládejte na talíř, budou velké jako třešně. Pak je obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte.
Do rozpáleného hrnce dejte olivový olej, přidejte soffritto (celer, cibuli a mrkev) a na mírném ohni lehce smažte bez hnědnutí, až cibule zesklovatí. Pak přidejte rajčata z konzervy, konzervy vypláchněte trochou vody a přilijte do hrnce. Přidejte bazalku, sůl a pepř a přiveďte k varu.
Mezitím si rozpalte větší pánev a v ní na olivovém oleji orestujte na středním ohni dozlatova krůtí kuličky. Kuličky přidejte do omáčky. Výpek na dně pánve deglazírujte střikem vína, odpařte alkohol a přelijte do rajčatové omáčky. Přiveďte k varu, přiklopte poklici tak, ať je hrnec mírně pootevřený a velmi mírně vařte 30 minut.
Zkontrolujte dochucení omáčky.
Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou. Jakmile jsou pasta téměř al dente, přidejte je do omáčky, přidejte trochu vody z těstovin a minutku těstoviny v omáčce vařte, těstoviny do sebe nasají chutě omáčky.
Servírujte posypané parmezánem, zakápnuté olivovým olejem a posypané petrželkou.