Tagliatelle s krůtími kuličkami

Tagliatelle con polpettine di tacchino e salsa di pomodoro

Tyhle kuličky vás dostanou, jsou naprosto jednoduché a tak moc chutné. Tohle jídlo má v sobě sex-appeal! Podávejte je s tagliatellemi, můžete použít i spaghetti, spaghettini a jiné tvary těstovin. Pokrm je velice sytý, tak přidejte lehký předkrm nebo salát, pokud chcete sestavovat menu.


4 – 6 porcí

Kuličky

  • 4 – 6 porcí tagliatelle z  těsta na těstoviny, anebo 320 – 480 g sušených těstovin tagliatelle
  • 500 g mletého krůtího masa
  • chilli paprička, nasekat najemno, množství dle chuti
  • 1 stroužek česneku, nasekat najemno
  • hrst strouhaného parmezánu
  • 1 vejce
  • trocha strouhanky
  • hladká mouka
  • hrst sekané hladkolisté petržele
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Omáčka

  • 2 konzervy krájených, loupaných rajčat
  • 1 větší mrkev, nakrájet nadrobno
  • 1 větší cibule, nakrájet nadrobno
  • 1 – 2 řapíky celeru, nakrájet nadrobno
  • 1 stroužek česneku, nasekat najemno
  • chilli paprička, nasekat najemno, množství dle chuti
  • hrst bazalkových lístků, nakrájet chiffonade
  • střik suchého bílého vína
  • olivový olej
  • parmezán

Do mísy dejte mleté maso, parmezán, vejce, bylinky, česnek, chilli, sůl a pepř dle chuti a začněte míchat. Vznikne vám krásně hladká a lesklá fáš (od slova fašírka). Do ní přidejte trochu strouhanky tak, aby se z fáše daly tvarovat v dlani kuličky, se strouhankou to nepřehánějte, aby kuličky nebyly tuhé. Připravte si  misku s ledovou vodou. Potřete si dlaně vodou a lžičkou naberte směs, dejte si ji do dlaně a vytvarujte kuličku. Voda brání tomu, aby se vám fáš lepila na ruce. Hotové kuličky odkládejte na talíř, budou velké jako třešně. Pak je obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte.

Do rozpáleného hrnce dejte olivový olej, přidejte soffritto (celer, cibuli a mrkev) a na mírném ohni lehce smažte bez hnědnutí, až cibule zesklovatí. Pak přidejte rajčata z konzervy, konzervy vypláchněte trochou vody a přilijte do hrnce. Přidejte bazalku, sůl a pepř a přiveďte k varu.

Mezitím si rozpalte větší pánev a v ní na olivovém oleji orestujte na středním ohni dozlatova krůtí kuličky. Kuličky přidejte do omáčky. Výpek na dně pánve deglazírujte střikem vína, odpařte alkohol a přelijte do rajčatové omáčky. Přiveďte k varu, přiklopte poklici tak, ať je hrnec mírně pootevřený a velmi mírně vařte 30 minut.

Zkontrolujte dochucení omáčky.

Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou. Jakmile jsou pasta téměř al dente, přidejte je do omáčky, přidejte trochu vody z těstovin a minutku těstoviny v omáčce vařte, těstoviny do sebe nasají chutě omáčky.

Servírujte posypané parmezánem, zakápnuté olivovým olejem a posypané petrželkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *