Spaghettini con gamberi e cozze
Je to docela univerzální recept, mořské plody můžete dle libosti obměňovat, vždycky bude pokrm chutnat skvěle. Hlavní je, snažit se o to, abyste měli co nejčerstvější mořské plody. Pokud budou někde ležet dlouho na pultu v obchodě, nebudou chutnat dobře a navíc můžete mít zdravotní potíže. Takže čerstvost je na prvním místě. Jak očistit mořské plody najdete v článku Mořské plody.
2 porce
- spaghettini z dvou dávek těsta na těstoviny nebo 160 g sušených spaghettini
- 20 slávek
- 6 krevet, 2 - 4 nechat s hlavou, zbytek bez hlavy
- hlavy použijte do vývaru nebo do krevetového másla
- stroužek česneku, nasekat
- troška chilli, dle libosti
- 2 lžíce kaparů, pokud jsou solené, namočte je předtím na 20 minut do horké vody, pak sceďte a propláchněte
- olivový olej
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- střik suchého bílého vína
Sušené těstoviny uvařte dle návodu v řádně osolené, vroucí vodě. Pokud vaříte čerstvé pasta, vhoďte je do vody těsně před dokončením vaší omáčky. Vaří se kolem 1 - 2 minuty.
Rozehřejte pánev na středním plameni, dejte do ní olej, přidejte kapary, česnek a chilli. Smažte, česnek nesmí zhnědnout. Po chvíli zastříkněte bílým vínem, odpařte alkohol, do pánve přidejte slávky. Posypejte petrželkou, jemně osolte, opepřete a přikryjte poklicí. Po minutě až dvou, by se měly začít slávky otevírat. Jakmile se otevřou, odstavte. Neotevřené slávky vyhoďte. Pár otevřených slávek si dejte bokem, u zbylých vyberte maso ze škeblí, vraťte do omáčky a schránky zahoďte. Pánev postavte zpět na oheň, přihoďte krevety a vařte cca minutu až dvě, až jsou krevety uvařené (zrůžoví). Přidejte uvařené pasta s trochu vody, ve které se vařily těstoviny, promíchejte, minutu povařte a podávejte zakápnuté olivovým olejem.