Spaghetti Nerano

Spaghetti alla Nerano

Tyto těstoviny pocházejí z krásného Amalfitánského pobřeží, z města Nerano, které leží kousek od města Sorrento a Praiano. Vaří se nejen tam, jsou populární po celém Amalfi. V Itálii je na každé zahrádce dostatečné množství cuket, které jsou neuvěřitelně všestranné. A tak není divu, že tento recept je na pobřeží tak oblíbený. Tento recept  se na Amalfi začal objevovat v padesátých letech minulého století.

Krémovosti těchto těstovin není docíleno ani smetanou, ani žloutky, ale pouze emulgací sýra, tuku a vody z těstovin.

Jednotlivé recepty se od sebe v drobných nuancích liší, někteří přidávájí kousek rajčete, aby byl pokrm barevnější.

Teď si už jen představte, že sedíte na krásné panoramatické terase restaurace v Neranu a užíváte si spaghetti alla Nerano s vynikajícím vínem!


2 porce

  • 160 g sušených spaghetti nebo čerstvé spaghetti ze dvou dávek těsta na domácí těstoviny
  • 2 menší nebo 1 větší zelená cuketa
    • nakrájet na 1 mm plátky
  • olivový olej (ne extrapanenský) nebo řepkový nebo směs obou
    • cca 1  litr – olej použijete na fritování cuket
  • 1 stroužek česneku, oloupat
  • 1 masité rajče (San Marzano, Marmande), překrojit napůl
    • semínka odstranit
    • masitou dužinu nakrájet na kostičky
  • hrst bazalkových lístků, natrhat na kousky
  • 80 g sýru Provolone nebo Fontina – nastrouhat nahrubo
  • hrst čestvě strouhaného parmezánu
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý pepř

V hlubším hrnci rozehřejte olej, ve kterém budete fritovat cukety. Pokud máte teploměr, olej zahřejte na 160°C.

V oleji dozlatova ofritujte cukety. Do hrnce se vám cuketové plátky nevlezou najednou, proto je fritujte v několika dávkách. Ofritované cukety dejte okapat na papírové utěrky.

Mezitím přiveďte k varu velký hrnec plný vody. Vodu osolte (1g soli/1 litr).  Pokud vaříte těstoviny sušené, vařte je dle návodu na obalu, pokud vaříte těstoviny čerstvé, vařte je jen chvíli 1 – 2 minuty, čerstvé těstoviny jsou al dente během chvíle, proto je vhoďte do vody až těsně před dokončením vaší omáčky.

Mezitím rozehřejte větší pánev, dejte do ní trošku extra panenského olivového oleje, přidejte stroužek česneku a na mírném ohni česnek několik minut restujte, až začne na povrchu lehce zlátnout. Česnek do oleje vypustí silice.

Jakmile je česnek lehounce zlatý, vytáhněte ho a zahoďte.

Jakmile jsou těstoviny al dente, přidejte je do pánve k ochucenému oleji. Přidejte cukety, trošku vody, ve které se vařily těstoviny a obsah pánve promíchejte/prohoďte. Postavte na prudký oheň a těstoviny chvíli v omáčce povařte, nasají do sebe chuťě omáčky. Bude-li to třeba, přilijte ještě trošku vody z těstovin.

Odstavte, přidejte sýr Provolone/Fontina a parmezán, bazalku a rajče. Obsah odstavené pánve začněte míchat vařečkou, sýr se začne rozpouštět a omáčka se stane krémovou. Dochuťte solí a pepřem.

Rozdělte na talíře, každou porci ještě šťedře posypejte pepřem a podávejte.

Podávejte s bílými víny Sauvignon blanc, Pinot grigio, Pinot blanc, Chardonnay nebo třeba Pigoudet.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *