Pici all’aglione

Pici all’aglione

Pici, což jsou velmi tlusté „spaghetti“, jsou vynikající těstoviny, které jsou typické pro Toskánsko a jejich kolébkou je Siena. Pici jsou těstoviny, které jsou bezvaječné, jsou připraveny pouze z mouky a vody. To, že v nich je jen voda, dělá těsto elastičtější a snadněji se pici tvarují. Připravte si svoje domácí. Buď je válejte ručně, což není kdovíjaká dřina, nebo si pořiďte váleček na pici, který je k dostání v obchodech s pomůckami na výrobu těstovin anebo si kupte pici sušené, které dostanete v obchodech s italskými potravinami.

Omáčka all’aglione je snad nejjednodušší omáčka, která může existovat, ale její chuť je skvělá! Protože už jsou na trzích rajčata, můžete ji připravit z rajčat čerstvých. Pokud dobrá rajčata neseženete, klidně použijte loupaná v plechovce, jsou taky dobrá.


2 porce

  • ručně připravené pici nebo 160 – 190 g sušených pici
  • 4 stroužky česneku, nasekat najemno
  • 4 velká zralá rajčata nebo půl konzervy konzervovaných italských rajčat
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • dle chuti cukr
  • střik suchého bílého vína
  • parmezán nebo pecorino

Na mírném ohni rozehřejte pánev, dejte do ní olivový olej, přidejte česnek a na mírném ohni pomaličku smažte cca 2 minuty bez zhnědnutí.

Pak přidejte račata (nakrájená čerstvá nebo konzervovaná). Osolte, opepřete, přidejte víno, zvyšte plamen a 10 – 15 min na středním ohni vařte. Rajčata se rozpadnou v pyré. Pokud jsou v omáčce stále větší kousky rajčat, rozmačkejte je vidličkou. Pokud se z omáčky odpaří všechna voda, trošku jí přilijte, aby se vám omáčka nepřichytila ke dnu. Dle chuti přidejte cukr, záleží, jak sladká byla rajčata.

Mezitím uvařte pici ve velkém hrnci s vroucí a osolenou vodou. Čerstvé pasta vařte 4 – 6 min, sušené těstoviny vařte dle návodu, tak i tak by měly být těstoviny al dente. Přidejte je do omáčky spolu s trochou vody z těstovin. Promíchejte, zvyšte plamen a pici minutu v omáčce provařte. Nasají do sebe chutě omáčky a omáčka trošku zhoustne.

Odstavte, zkontrolujte dochucení, zakápněte olivovým olejem, přidejte strouhaný sýr, promíchejte a podávejte.

Podávejte s dobrým Chianti, Brunello di Montalcino, Pinot noir (Bourgogne) nebo třeba Sangiovese.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *