Pečená rajčata

Pomodori al forno

Pokud hledáte přílohu k vašim steakům, pečením, grilovaným masům a rybám, jsou pečená rajčata tou pravou volbou. Nejen že jsou jednoduchá na přípravu, jak italská kuchyně káže, jsou i neodolatelně chutná, šťavnatá a voňavá. Tím, že se pečou v troubě, se z nich odpaří dost vody a rajčata ještě získají na své chuti (zkoncentrují se v nich šťávy).

Rajčata můžete podávat horká přímo z trouby nebo je nechat vychladnout na pokojovou teplotu. Studená z lednice nejsou moc dobrá.

Posypat je můžete bylinkami dle své libosti – bazalka, petržel, tymián, rozmarýn, saturejka, oregano… záleží jen a jen na vás.


8 porcí

  • 16 ideálně datlových rajčat nebo San Marzano, oválných rajčat (červená, žlutá…)
    • potřebujete rajčata s malým podílem semínek a vodnaté dužiny vůči masité části
    • nakrájet podélně napůl
  • 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • hrst čestvých bylinek (bazalka, petržel, oregano…)
    • nasekat najemno
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej

Troubu předehřejte na 170°C. Plech vyložte pečícím papírem. Vedle sebe natěsno naskládejte rajčata rozříznutou stranou nahoru. Rajčata sice mají být vedle sebe natěsno, ale nesmí se navzájem překrývat. Posypejte je solí, pepřem, česnekem a bylinkami. Zastříkněte olivovým olejem a dejte do střední etáže trouby na 1 – 2 hodiny. Záleží na velikosti rajčat. Rajčata zmenší svůj objem na polovinu a budou mít lehce zlatavé okraje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *