Panzanella

Panzanella

Panzanella je typický pokrm pro cucina povera (kuchyni chudých). I když je salát naprosto jednoduchý a připravený ze starého chleba, je naprosto dokonalý. Střída chleba nasaje šťávy ze zeleniny a hromadu olivového oleje, kterým salát zalijete. Je to ideální jídlo do horkých letních dní.

Na přípravu je ideální bílý chleba středomořského typu, je lehký a není tak houbovitý jako chleby z českých supermarketů. Zamiřte na trh nebo do dobré pekárny a kupte bílý pšeničný chleba/bagetu/ciabattu nebo přímo chléb altamurský. Část chleba snězte, část usušte a použijte do panzanelly. Usušený chleba vám v uzavíratelném sáčku vydrží dlouho a nic se mu nestane.

Můžete taky zajít do italských delikates, kde prodávají přímo sušený chleba – friselle nebo frisa salentina. Všechny tyto varianty jsou pro přípravu panzanelly ideální!

Recept pochází z Toskánska, konkrétně z Florencie. V původním salátu nejspíš okurka nebyla, není typická pro italskou kuchyni, ale časem verze s okurkou zlidověla, a tak se s ní dnes salát připravuje.


4 porce

  • 350 – 400 g sušeného chleba (i s kůrkou)
    • viz úvod
  • 2 větší červené cibule
  • 2 okurky (polní, hadovky, salátové)
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 větší datlová rajčata (San Marzano) nebo 2 – 3 masitá rajčata (Marmande) nebo velká hrst cherry rajčátek
  • hrst bazalkových lístků, natrhat nebo nakrájet na chiffonade
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • ocet z červeného vína

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Dejte ji do mísy, zalijte vodou, přidejte lžičku soli, promíchejte a nechejte minimálně půl hodiny stát. Sůl z cibule vytáhne šťávy, které mnoha lidem způsobují trávící obtíže, cibule však nic neztratí na chuti.

Do velké mísy nalijte vodu. Namočte do ní chleba. Nenamáčejte ho dlouho (max. minutu), chcete, aby střída změkla, ale kůrka zůstala křupavá. Pak kusy chleba z vody vytáhněte a v dlaních z nich vymačkejte vodu. Chleba natrhejte na menší kousky a dejte do salátové mísy.

Okurkám odkrojte jejich konce (bývají hořké). Rozkrojte je podélně napůl. Lžičkou z okurek vydlábněte vodnatou dužinu se semínky. Okurky nakrájejte na menší kousky a přidejte k chlebu.

Pokud používáte datlová nebo masitá rajčata, nakrájejte je na menší kousky. Pokud používáte cherry rajčátka, překrojte je na půl. Rajčata přidejte k chlebu a okurkám.

Stonky celeru nakrájejte na kousky. Přidejte k zelenině.

Odstátou cibuli sceďte, propláchněte pod tekoucí vodou a přidejte k ostatní zelenině.

Salát zalijte olivovým olejem (nešetřete!), osolte, opepřete, přidejte bazalku a promíchejte. Přikryjte potravinovou folií a dejte na hodinu do lednice marinovat. Chleba ještě více nasaje šťávy ze zeleniny a salát celkově získá na chuti.

Před podáváním jen salát zastříkněte vinným octem, promíchejte a podávejte.

Buon appetito!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *